Het debat over de uitbetalingsproblemen van de persoonsgebonden budgetten (pgb) door Sociale Verzekeringsbank (SVB) dat woensdagavond gepland stond gaat niet door. 

De PvdA heeft het debat ingetrokken, de VVD steunt de coalitiepartner.

De sociaal-democraten willen meer tijd om het rapport van de Algemene Rekenkamer over onder andere de invoering van het nieuwe pgb-systeem te bestuderen.

Ook wil de partij meer tijd om antwoorden op Kamervragen en een nieuw audit-rapport te bestuderen, laat de woordvoerder van de fractie weten. Het debat zal echter snel weer op de agenda worden gezet, verzekert de partij.

Sinds 1 januari regelt de Sociale Verzekeringsbank de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Sindsdien regent het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) kwam hierdoor telkens onder vuur te liggen. Volgens de staatssecretaris is het ''lek boven water'', al is er nog wel werk aan de winkel, zei hij maandag.

Woensdag zou alweer de zesde keer zijn dat Van Rijn zich zou moeten verantwoorden voor de pgb-problemen.

Later op de dag besloot de Kamer het debat naar volgende week te verschuiven.

Rapport Rekenkamer

Eerder op de dag bracht de Algemene Rekenkamer een vernietigend oordeel over de invoering van het nieuwe pgb-systeem naar buiten.

Volgens de Rekenkamer is de invoering van het systeem ''niet zorgvuldig verlopen''. De politieke besluiten erover zijn ''laat'' genomen. Daardoor werden gegevens laat bij de SVB aangeleverd en was de verwerking onvoldoende snel. 

De Rekenkamer stelt dat de ministeries van Volksgezondheid en van Sociale Zaken hun rol ''niet goed [hebben] ingevuld.

Dinsdag vroeg D66 ook al om het debat uit te stellen, omdat de partij meer opheldering wil over de cijfers die Van Rijn maandag naar de Kamer stuurde. Ook wilde de oppositie meer tijd om het rapport van de Rekenkamer te bestuderen.

De PvdA en VVD vonden het toen niet nodig om het debat uit te stellen. Een uur voor het debat zijn de partijen van gedachte veranderd.

'Serieuze deuken'

Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten koopt de PvdA extra tijd voor haar staatssecretaris. "Het wordt Van Rijn heet onder de voeten. De PvdA heeft zich gerealiseerd dat Van Rijn woensdagavond serieuze deuken zou oplopen."

De SP'er verwijst naar het rapport van de Rekenkamer, maar ook naar het audit-rapport. Daaruit blijkt dat er alleen op basis van steekproeven inzicht kan worden gegeven in hoeveel declaraties worden uitbetaald.

"Dat biedt dus geen structureel inzicht in de verrichte betalingen", zegt Leijten. "Van Rijn kan niet zeggen dat het lek boven is."

[[articlelink:http://www.nu.nl/dvn/4045218/waarom-er-zo-veel-problemen-rond-persoonsgebonden-budget.html]]