D66-Kamerlid Gerard Schouw verlaat deze zomer de Tweede Kamer.

Hij wordt per 1 augustus 2015 algemeen directeur van Nefarma, de Nederlandse Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen.

Dat maakt D66 woensdag bekend.

Schouw: "Na 25 jaar in het openbaar bestuur gewerkt te hebben, is het nu tijd voor het bedrijfsleven. D66 staat er goed voor, we hebben meer leden dan ooit en de peilingen zijn gunstig. Dit is dan ook een mooi moment om aan iets nieuws te beginnen. Maar dat ik de politiek ga missen is een zekerheid."

Schouw is 25 jaar politiek actief voor D66 waarvan de laatste 12 jaar als parlementariër in de Eerste Kamer (7 jaar) en Tweede Kamer (5 jaar). Ook was hij twee keer landelijk partijvoorzitter, raadslid en wethouder in Dordrecht.

De D66'er hield zich de afgelopen jaren vooral bezig privacy en asiel en migratie. Regelmatig legde hij ministers van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie het vuur tegen de schenen wanneer het kabinet in zijn ogen de privacy van burgers verder inperkte.

"Onschatbare waarde"

D66-leider Alexander Pechtold ziet Schouw met "pijn in het hart" vertrekken.

"D66 gaat met het vertrek van Gerard Schouw afscheid nemen van een zeer ervaren en veelzijdig politicus die van onschatbare waarde is voor D66. Zo speelde Gerard een grote rol in de groei en ontwikkeling van de partij nadat D66 in 2006 een dieptepunt bereikte", zegt Pechtold.

"Het is begrijpelijk dat hij na zoveel jaren in de politiek het tijd vindt voor een nieuwe stap, dit keer buiten de politiek. Desondanks zie ik hem met pijn in het hart gaan."

Schouw kan met tevredenheid terugkijken op zijn Kamerlidmaatschap. Zo werd zijn wetsvoorstel dat een einde maakt aan de weigerambtenaar aangenomen en zorgde hij ervoor dat het verbod op godslastering uit de wet werd geschrapt.

De D66'er staat bekend als een scherp debater die zichtbaar plezier beleefd aan woordenwisselingen met collega-Kamerleden en bewindspersonen. De politiek zal hij dan ook gaan missen, zegt het vertrekkend Kamerlid.

Wie Schouw zal opvolgen is nog niet bekend. De eerstvolgende op de kieslijst is oud-Kamerlid Fatma Koşer Kaya. Zij  zat in de periode 2004 tot 2012 voor D66 in de Tweede Kamer. In de periode 2013 tot 2014 was zij wethouder in de gemeente Wassenaar.

Het is nog niet duidelijk of zij een terugkeer naar het Binnenhof ziet zitten.