Het kabinet moet EU-Buitenlandchef Federica Mogherini onder druk zetten om de vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina weer op gang te brengen.

"De tijd van uitstellen is voorbij. De Europese Unie heeft te lang gewacht.", zegt PvdA-buitenlandwoordvoerder Michiel Servaes woensdag tegenover NU.nl.

"Het vredesproces ligt totaal stil. De Europese Unie heeft zich maanden geleden voorgenomen een speler te worden in het proces en niet langer het initiatief bij de Amerikanen te laten", zegt Servaes. 

"Vanwege de Israëlische verkiezingen is dat uitgesteld, maar die zijn nu achter de rug." Daarom wil hij dat er vaart gemaakt wordt met een EU-plan. "Er moet nog voor de zomer een plan op tafel liggen waarin de EU kenbaar maakt wat voor rol zij voor zich ziet weggelegd."

Amerikaanse poging mislukt

Volgens de PvdA’er is het van groot belang dat de Mogherini zich met het vredesproces gaat bemoeien. De Amerikanen hebben herhaaldelijk gefaald de partijen dichterbij te brengen.

Dat de Palestijnse Autoriteiten en de nieuwe ultra-nationalistische regering van de Israëlische premier Netanyahu nog nader tot elkaar komen, ziet Servaes somber in.

Netanyahu gaf in zijn verkiezingscampagne aan dat er onder zijn bewind geen Palestijnse staat komt en dat hij door wil gaan met het bouwen van nederzettingen op Palestijns gebied.

Aan de andere kant blijft Hamas, die op de Europese lijst van terroristische organisaties staat, de scepter zwaaien in Gaza.

VVD hoopvol

VVD-Kamerlid Han ten Broeke is hoopvoller gestemd. "De verkiezingsuitspraken van Netanyahu zijn daags na zijn overwinning alweer genuanceerd. Dat zie je wel vaker in de Israëlische democratie."

Volgens de buitenlandwoordvoerder moet er juist niet teveel druk op de Israeliers worden gezet. "Dat werkt averechts. Uiteindelijk moeten de Palestijnen en Israeliers er samen uitkomen."

Servaes noemt het naïef om te denken dat de partijen er zelf uit zullen komen. "Over twee jaar hebben de Palestijnen te maken met vijftig jaar Israëlische bezetting. We moeten de naïviteit loslaten dat we het vredesproces aan deze partijen kunnen overlaten," zegt Servaes. "Zonder internationale druk van buitenaf zal er niets veranderen."

Internationale steun

De Palestijnen zoeken die internationale steun door zich aan te sluiten bij internationale verdragen, zoals het Verdrag van Rome en het Internationaal Strafhof (ICC).

Servaes wil dat minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) de Palestijnen de helpende hand biedt bij de implementatie van de verdragen en ervoor te zorgen dat de nationale wetten in lijn komen te staan met de internationale verdragen.

Erkenning Palestijnse staat

Ook D66 verwelkomt de Palestijnse aansluiting bij internationale verdragen en is somber gestemd over de overwinning van de ultra-nationalistische coalitie van Netanyahu. "We weten dat Netanyahu geen twee-staten-oplossing wil. Het bouwen van nederzettingen gaat door. Het kabinet moet nu de Palestijnse staat erkennen om het vredesproces om gang te brengen."

Ook de PvdA wil dat het kabinet de Palestijnse staat erkent.

Vooralsnog is er geen meerderheid in de Tweede Kamer om de Palestijnse staat te erkennen. Het conservatieve blok van de VVD, PVV en de kleine christelijke partijen willen niet overgaan tot erkenning.

Servaes hoopt dat de erkenning van de Palestijnse staat door het Vaticaan de christelijke partijen van gedachte doet veranderen. 

Het kabinet wil de Palestijnse pas op een "strategisch moment" erkennen. 

Woensdagavond debatteert de Tweede Kamer met minister Koenders over de situatie in Israël en Palestina.