De voor moord tot levenslang veroordeelde Loi Wah C. komt voor verlof in aanmerking. Op die manier kan hij zich voorbereiden op een eventuele gratie. 

Dat heeft de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) bepaald.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is opgedragen om binnen twee maanden een nieuwe beslissing te nemen over het verlof. Dijkhoff liet weten dat hij de uitspraak van de RSJ bestudeert.

C.'s advocaat Mathieu van Linde noemt de beslissing ''baanbrekend'' omdat de RSJ hier nooit eerder uitspraak over heeft gedaan. Van Linde wijst erop dat de uitspraak is gedaan in de zaak van C., maar dat eruit af te leiden is dat mogelijk ook andere levenslang gestraften ''op een zeker moment'' in aanmerking komen voor verlof.

''De uitspraak gaat in tegen het beleid van de regering en staatssecretaris Dijkhoff dat levenslang in Nederland ook echt levenslang is'', aldus Van Linde.

Maatschappij

Volgens de advocaat is het verlof belangrijk omdat C. na al die jaren in de gevangenis niet meer weet hoe hij zich moet redden in de maatschappij. ''Met een pinpas afrekenen in de supermarkt is voor hem bijvoorbeeld helemaal nieuw''.

Vorig jaar werd C.'s vijfde gratieverzoek afgewezen en ook zijn verzoek om verlof.

Resocialisatie

Maar in september heeft de voorzieningenrechter in Den Haag bepaald dat een begin moet worden gemaakt met activiteiten die zijn gericht op C.'s ''resocialisatie'', als voorbereiding op een nieuwe gratieprocedure. Daarvoor is het belangrijk dat hij zich buiten de gevangenis kan begeven, al dan niet onder begeleiding, aldus de RSJ.

C. werd tot levenslang veroordeeld voor de moord op het Chinese gezin Tang in Rotterdam in 1987. Een 34-jarige man, zijn 32-jarige vrouw en twee kinderen (een meisje van 5 jaar en een baby van 6 maanden) waren het slachtoffer. Een medeverdachte van C. werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.