De Tweede Kamer wil opheldering van premier Mark Rutte over uitlatingen van oud-staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) over de bonnetjesaffaire.

Op initiatief van D66, CDA en de ChristenUnie vroeg de Kamer Rutte dinsdag om een brief. Aanleiding zijn uitlatingen van Teeven dinsdag in Het Parool over de deal die hij in 2001 sloot met een drugscrimineel. Daarmee was 4,7 miljoen gulden gemoeid.

De affaire kostten minister Ivo Opstelten en hemzelf twee maanden geleden de kop. Teeven zegt in de krant dat hij in een gesprek met een topambtenaar van zijn ministerie wel degelijk melding heeft gemaakt van dat bedrag, waar minister Opstelten het in de Kamer hield op 1,25 miljoen gulden.

''Maar Ivo heeft er welbewust voor gekozen mijn herinneringen niet te gebruiken.'' Volgens Teeven was dat een verkeerde keuze.

De Kamer wil nu uitleg van Rutte. ''We hebben hier acht uur over gedebatteerd en ik wil nu graag weten wat de rest van het kabinet hiervan wist. Wat wist de premier zelf?'', aldus Pechtold.