Bram van Ojik van GroenLinks heeft dinsdagmiddag afscheid genomen van de Tweede Kamer. Hij heeft het leiderschap van GroenLinks overgedragen aan Jesse Klaver. 

''Het vertrouwen is hersteld, de partij gaat een nieuwe fase in, daar hoort naar mijn mening nieuw leiderschap bij'', benadrukte Van Ojik nog eens in zijn afscheidswoord.

Hij vond het een ''groot voorrecht'' om volksvertegenwoordiger te zijn, meldde hij. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg prees van Ojik als ''aimabel, rustig, evenwichtig, vriendelijk en bedachtzaam'' en als iemand die scherp kon debatteren.

Maar altijd beleefd en met respect voor de opponent. Verder toonde Van Ojik volgens haar ook altijd ''de drive om de diepte op te zoeken.''

Video: Van Ojik neemt afscheid, De Rouwe krijgt een koninklijke onderscheiding

Behalve Van Ojik nam Sander de Rouwe van het CDA afscheid van het parlement. Hij was sinds 2007 lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA. Hij wordt gedeputeerde in zijn geliefde Friesland. De koning beloonde De Rouwe voor zijn vele jaren in de Kamer door hem ridder te maken in de Orde van Oranje-Nassau.

Politiek dier

Van Miltenburg noemde De Rouwe ''een politiek dier in hart en nieren. Je weet in debatten feilloos de kern van de zaak te benoemen, hebt een neusje voor timing en veel gevoel voor waar kansen liggen. Daarnaast word je, door zowel collega’s als Kamermedewerkers, geroemd om je prettige manier van samenwerken.”

Ze memoreerde successen die De Rouwe behaalde op het terrein van infrastructuur en mobiliteit en ook als mede-initiatiefnemer van de parlementaire enquête naar de Fyra. De Kamervoorzitter prees De Rouwe eveneens om de dappere manier waarop hij in 2011 omging met het verlies van zijn zoon Jesse.