Dat kwetsbare ouderen soms na hun behandeling onnodig lang in een ziekenhuis verblijven, is ''niet goed en een onwenselijke situatie''. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zei dat dinsdag in de Tweede Kamer. 

Staatssecretaris van Rijn laat de situatie snel onderzoeken en beloofde de Kamer om binnen vier weken met oplossingen te komen.

Van Rijn was naar het vragenuurtje geroepen door Henk Krol van 50Plus. Aanleiding was berichtgeving in Nieuwsuur, dat maandagavond meldde dat het steeds langer duurt om kwetsbare ouderen die in het ziekenhuis zijn uitbehandeld, door te plaatsen naar een verpleeghuis. Er zou zelfs sprake zijn van 'filevorming'. Nieuwsuur concludeerde dat na eigen onderzoek en uit een rondvraag van de Nederlandse Vereniging van Klinische Geriatrie.

Onvoldoende verpleeghuizen

''Het ziekenhuis is geen juiste plek voor mensen die geen behandeling nodig hebben. Te lang in het ziekenhuis blijven is niet goed'', aldus Van Rijn. Uit de uitzending van Nieuwsuur bleek dat geriaters patiënten noodgedwongen steeds vaker naar huis sturen, terwijl ze daar eigenlijk nog niet aan toe zijn. Een andere keus is er niet omdat er onvoldoende plekken zouden zijn in de verpleeghuizen.

Van Rijn wees er op dat er duidelijke regionale verschillen zijn, maar dat hij gaat kijken naar oorzaken en oplossingen. Sommige patiënten kunnen na behandeling met intensieve thuiszorg naar huis, anderen komen in aanmerking voor een permanent verblijf in een verpleeghuis. Volgens Van Rijn zijn bij de verpleeghuizen geen grote wachtlijsten en is er genoeg geld.

Volgens oppositiepartijen als de SP en de PVV had Van Rijn kunnen weten dat deze situatie zou ontstaan en kan hij beter zijn beleid terugdraaien.