Na de jongste vluchtelingendrama's op de Middellandse Zee gaat de Europese Unie de mensensmokkelaars aanpakken die bootvluchtelingen richting Europa sturen. 

Over enkele weken kan een missie beginnen om de vaartuigen van de criminelen te onderscheppen en te vernietigen. Als eerste stap wordt geprobeerd om alle routes van de criminelen in kaart te brengen en de boten te identificeren.

Voor de militaire operatie tegen de boten ''zijn nog besluiten nodig'', benadrukte minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandag in Brussel. Hij achtte het heel realistisch dat die missie over enkele weken van start gaat. ''Ik ben hier optimistisch over, maar de details moeten nog heel precies worden uitgewerkt.''

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) laat uitzoeken wat Nederland verder kan bijdragen. Maar het delen van inlichtingen over de mensensmokkelaars zal de ruggengraat van deze missie zijn, stelde de bewindsvrouw.

Groen licht

Samen met hun collega's zetten Koenders en Hennis het licht op groen voor een Europese veiligheidsmissie die illegale migratie moet tegengaan. De informatie die in de eerste fase wordt vergaard, moet leiden tot de ontmanteling van criminele organisaties die vooral via het Noord-Afrikaanse Libië opereren. De EU wil voorkomen dat mensen in boten stappen om de vaak gevaarlijke oversteek te wagen.

Met de militaire fase van de operatie in Libische wateren moeten de Libische autoriteiten of de Verenigde Naties instemmen. Anders willen de EU-landen er niet aan beginnen. Koenders stelde verder dat er bijvoorbeeld ook nog duidelijkheid moet komen over de berechting van opgepakte smokkelaars.

Video: Europa begint offensief tegen mensensmokkel