De mensensmokkelaars die bootvluchtelingen richting Europa sturen moeten worden ''ontregeld'' door hun boten te enteren en te vernietigen. 

Dat benadrukte minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandag in Brussel voor overleg met zijn collega's over de aanpak van de vluchtelingencrisis.

Koenders vindt dat tot een eerste fase moet worden besloten. Daarbij gaat het er bijvoorbeeld om een goed overzicht te krijgen van de routes die de smokkelaars gebruiken, vooral vanuit het Noord-Afrikaanse Libië: ''De Europese Unie moet een eerste stap zetten omdat het een zeer dringend probleem is.''

Voor het operatie in Libische wateren is een resolutie van de Verenigde Naties of een verzoek van Libië nodig, zo stelde Koenders. Op dit moment telt Libië, waar een burgeroorlog woedt, echter meerdere regeringen. ''De duivel zit in de details'', aldus de bewindsman.

Groen licht

Brussel hoopt op groen licht van de ministers om verder te gaan met de voorbereidingen. EU-buitenlandchef Federica Mogherini denkt dat al binnen enkele weken de eerste militaire operaties kunnen worden uitgevoerd om de smokkelaars te dwarsbomen. Volgens haar zou er binnen de VN weinig weerstand zijn. Lege boten in internationale wateren worden nu al vernietigd.

Van alle bootvluchtelingen die Europa over de Middellandse Zee bereiken, komt naar schatting 80 procent via Libië. Bij de overtocht kwamen al duizenden mensen om het leven. Voor de smokkelaars is het een uiterst lucratieve zaak.

Alle berichten over bootvluchtelingen in ons nieuwsdossier