De VVD vindt dat de VN-vredesmissie in Mali moet worden ingezet om mensensmokkelaars op te sporen en smokkelroutes te ontmantelen.

Dat schrijft VVD-Kamerlid Han ten Broeke maandag in een opiniestuk in de Volkskrant.

Smokkelaars ontwrichten volgens hem het land en frustreren het vredesproces: met de opbrengsten van de smokkel worden terrorisme en andere destabiliserende activiteiten gefinancierd.

Tot op heden mogen de VN-soldaten niet optreden tegen smokkelaars, die daardoor vrij spel hebben migranten uit Mali, maar ook uit West-Afrika, naar Libië te loodsen waar vandaan ze per boot proberen Europa te bereiken.

Volgens Ten Broeke kunnen de Nederlandse troepen in Mali, die er inlichtingen verzamelen, ook informatie leveren over mensensmokkel en criminele netwerken.

Businessmodel

Militaire acties om mensen te redden op de Middellandse Zee en aan de Noord-Afrikaanse kust zijn niet genoeg volgens de VVD. ''Je kunt wel de bootjes van de mensensmokkelaars kapotschieten, maar niet hun businessmodel'', aldus Ten Broeke.

De mensensmokkel moet volgens hem bij de bron worden aangepakt. De oversteek van Noord-Afrika naar Zuid-Europa is ''slechts de staart van vaak lange smokkelroutes die beginnen in het Midden-Oosten en West- en sub-Sahara Afrika".

"Om smokkelaars daar te treffen waar het pijn doet en migratiestromen dicht bij de bron op te vangen, moeten militaire acties in de eerste plaats gericht zijn op de bestrijding van smokkelaars, hun routes en criminele netwerken. Niet alleen op het vernietigen van hun bootjes."

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken praten maandag in Brussel over de vluchtelingenstromen rond de Middellandse Zee.

Dossier Mali