Als het aan de kersverse fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver ligt, krijgt de overheid een grotere rol in de samenleving.

Dat zegt Klaver zaterdag in een interview met de Volkskrant. "Waarom is het slecht als de overheid groeit, waarom zou economische groei altijd goed zijn? De overheid mag best groeien."

Klaver vindt dat de overheid moet kijken wat de burger wil. "Je moet als gemeenschap benoemen wat je van waarde vindt en daarin investeren."

Als voorbeeld geeft hij de oprichting van een nutsbank van de staat met "normale" salarissen, omdat veel mensen de bonuscultuur zat zijn.

Ook wil Klaver dat de overheid voor kinderopvang en huiswerkbegeleiding op school zorgt. "Premier Rutte zegt: 'De overheid treedt terug, laat de mensen het zelf maar uitzoeken.' Ik zeg: De overheid moet activistischer, sturender worden."

Zetels

Voormalig fractievoorzitter Bram van Ojik denkt dat de partij in de toekomst vijftien tot twintig Kamerzetels zou kunnen halen. Dat zegt hij zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

"Veel mensen hebben sympathie voor ons zonder dat ze op ons stemmen. De potentie is groot." GroenLinks heeft op dit moment vier zetels en haalde er nooit meer dan elf.

Volgens Van Ojik zal Klaver (29) bij de volgende verkiezingen veel stemmen trekken. Uit een onderzoek van EenVandaag bleek eerder deze week dat Klaver vooral kiezers lijkt te gaan weghalen bij de PvdA en D66.

Van Ojik (60) maakte afgelopen week bekend dat hij opstapt als leider van GroenLinks en Tweede Kamerlid.