Koenders vindt vredesakkoord Mali 'goede tussenstap'

Het vredesakkoord in Mali is een essentiële stap naar vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling in het West-Afrikaanse land en de bredere Sahel-regio. 

Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag gezegd.

Volgens de bewindsman, die de VN-vredesmissie in Mali leidde voordat hij minister werd, is het akkoord tussen de Toearegrebellen en de Malinese regering een ''goede tussenstap om te komen tot een oplossing voor de vele conflicten in het noorden van het land''.

De vrijdag getekende overeenkomst legt de eerste steen voor het nieuwe Mali en moet zo snel mogelijk ''tastbare verbetering brengen voor een bevolking die al veel te lang heeft geleden onder het conflict'', aldus Koenders.

De Toeareg streven al decennia naar een onafhankelijke staat in het noorden van Mali. Het akkoord voorziet in meer autonomie voor Azawad, zoals de Toeregs de regio in het noorden noemen.

Instabiel

Volgens Koenders, die nauw betrokken is gebleven bij de vredesonderhandelingen, blijft de situatie op de grond zeer instabiel. Alle partijen moeten zich aan de wapenstilstand houden, zei hij.

De internationale gemeenschap en vooral de Europese Unie moeten volgens Koenders een actieve rol spelen om de uitvoering van het vredesakkoord te blijven volgen. Nu de basis voor vrede en stabiliteit is gelegd, kan het noodzakelijke proces van waarheidsvinding en verzoening gaan beginnen, vindt de minister.

Nederland doet al ruim een jaar met 450 militairen mee aan de VN-vredesmissie in Mali. Ook zijn er Nederlandse fondsen voor ontwikkelingshulp aan het land.

Verenigde Naties

Ook Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is tevreden met het voorlopige vredesakkoord in Mali.

Hij noemt het een ''belangrijke stap op de weg naar een duurzame vrede'' in een verklaring vrijdag. Ban feliciteerde de betrokken partijen en het team bemiddelaars, dat door Algerije wordt geleid.

Lees meer over:
Tip de redactie