Nederland heeft de hulp aan Burundi deels opgeschort.

De situatie in het Afrikaanse land is ''erg onoverzichtelijk en zorgelijk", hebben de ministers Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdag laten weten.

Nederland helpt Burundi bij het voorbereiden van verkiezingen. Die hulp in de vorm van mankracht en middelen wordt voorlopig stilgezet. Ook de Nederlandse hulp bij het hervormen van leger en politie in Burundi wordt opgeschort.

''Pas als de omstandigheden verbeteren, de rust is weergekeerd en alle partijen via een dialoog tot afspraken zijn gekomen over het herstellen van een vreedzaam klimaat, zal Nederland hervatting van de hulp heroverwegen", aldus Ploumen.

De president van Burundi, is volgens zijn staf donderdag terug in zijn land. Hij was in het aangrenzende Tanzania te gast, toen er een poging tot staatsgreep werd ondernomen door een deel van de strijdkrachten.

Activiteiten

Andere door Nederland gesteunde activiteiten in Burundi, die ver afstaan van het huidige geweld, lopen nog wel door. Zo lopen er programma’s voor kleine boeren en voor vrouwen. Daarnaast stelt Nederland middelen beschikbaar voor projecten op het gebied van media en mensenrechten

Bij de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Bujumbura zijn zeventig Nederlanders geregistreerd. Dat zijn zowel toeristen als mensen die er wonen en/of werken.

Coup

Woensdag was er in Burundi sprake van een mislukte couppoging. De hoogste generaal van het Burundese leger, Prime Niyongabo, heeft donderdag verklaard dat de coup in het land is mislukt en dat troepen die loyaal zijn aan president Pierre Nkurunziza de macht hebben.

Volgens getuigen gaan de gevechten in de Burundese hoofdstad Bujumbura intussen echter nog altijd door. Vooral bij de staatszender en bij twee radiostations vinden gevechten plaats.

Buitenlandse Zaken heeft woensdag voor Burundi een negatief reisadvies afgegeven. Wie er al is, kan het beste binnenblijven en ver uit de buurt blijven van demonstraties.

Video: Poging tot staatsgreep in Burundi