Commissie wil dat Nederland vier procent van vluchtelingen opvangt

De Europese Commissie is woensdag akkoord gegaan met een vluchtelingenplan om asielzoekers die via de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken, beter te spreiden over EU-landen. Nederland zou daarbij 4,35 procent van de vluchtelingen moeten opvangen.

Eurocommissaris Frans Timmermans, buitenlandchef Federica Mogherini, en migratiechef Dmitris Avramopoulos kondigen het plan woensdag aan op een speciale persconferentie. 

Via het plan worden vluchtelingen via een quotasysteem verdeeld over EU-landen. Bij de verdeling is onder meer rekening gehouden met het aantal inwoners, het bruto nationaal product, het werkloosheidspercentage en hoeveel vluchtelingen al zijn opgevangen door het land.

Duitsland neemt volgens de verdeelsleutel ruim 18 procent van de vluchtelingen voor haar rekening. Italië, waar nu het merendeel van de migranten wordt opgevangen, komt op ruim 11 procent. 

De vraag om de verdeelsleutel komt van landen langs de Middellandse Zee, waar de stroom illegale migranten sinds de oorlog in onder meer Syrië explosief steeg. Ieder jaar steken tienduizenden mensen de Middellandse Zee over, veel duizenden komen daarbij om.

Permanent systeem

Om die reden moet volgens de Commissie ook meer worden gepatrouilleerd op de Middellandse Zee, en komt er meer geld beschikbaar om mensensmokkelaars op te sporen. 

Brussel wil zo snel mogelijk beginnen met de herverdeling van vluchtelingen over heel Europa. Daarom activeert het onder de Europese regels een zogeheten noodsysteem waardoor dit kan. 

Later dit jaar zal Brussel met voorstellen komen voor een permanent systeem voor herplaatsing in noodsituaties, zoals een massale toestroom van migranten uit een brandhaard. Daarnaast wil de commissie dat de lidstaten 20.000 hervestigingsplaatsen aanbieden aan vluchtelingen die zich momenteel buiten Europa bevinden.

Video: Beelden van de persconferentie

Kritiek

Kritiek zal er zeker komen op deze voorstellen, verwacht Timmermans. Maar hij vindt het niet langer acceptabel dat mensen hun mond vol hebben over het stoppen van de tragedies met bootvluchtelingen op de Middellandse Zee maar stil zijn als er maatregelen moeten worden genomen om er wat aan te doen.

Op dit moment vangen maar een paar EU-landen, waaronder Duitsland, Zweden en ook Nederland, de meeste asielzoekers op. Enkele EU-landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Polen en Hongarije, protesteren tegen het plan. Op 18 mei komen de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen om het plan te bespreken. Waarschijnlijk zullen EU-leiders op 25 juni stemmen over het voorstel.

Blij

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière is tevreden met het voorstel van de Europese Commissie. ''Alle lidstaten dragen gemeenschappelijke verantwoordelijkheid vluchtelingen op te nemen'', aldus De Maizière.

De bewindsman had zich met enkele Europese collega's hard gemaakt voor een opvangsysteem met quota, zoals dat nu ook door de commissie naar voren geschoven is.

Lees meer over:
Tip de redactie