Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt opgevolgd door zijn fractiegenoot Jesse Klaver (29).

Van Ojik heeft dat dinsdag in een brief aan de partijleden meegedeeld. Volgens hem was het geen makkelijk besluit. "ik heb er lang over nagedacht en ik heb het weloverwogen genomen", aldus Van Ojik in de brief.

Klaver toonde zich dinsdagmiddag in een persconferentie ambitieus. "Voor u staat een strijdbare nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks. Wij gaan Nederland veranderen", aldus Klaver, die de voortdurende "economisering" hekelde.

In de persconferentie zei Van Ojik vertrouwen te hebben in hem. "Ik heb gezien hoe inhoudelijk hij in debatten staat en dat hij een scherp debater is", aldus Van Ojik. "Daarom stap ik met gerust hart op."

Video: Klaver over de koers die hij wil gaan varen

Bram-effect

Volgens Van Ojik staat de partij er nu een stuk beter voor dan bij zijn plotselinge aantreden na het vertrek van Jolande Sap in 2012. Klaver sprak in dit kader onlangs tegen NU.nl nog van het "Bram-effect".

Van Ojik: "Vanaf de eerste dag heb ik, met steun van heel veel anderen, mijn uiterste best gedaan om het vertrouwen in GroenLinks te herstellen. Dat is gelukt. Bij alle verkiezingen sinds september 2012 hebben we substantieel herstel laten zien en het vertrouwen van heel veel kiezers terug gewonnen."

Hij vindt dat er een nieuwe fase is aangebroken voor GroenLinks om de partij "inhoudelijk en politiek als machtsfactor te versterken".

"Dat vereist een lange adem en een ononderbroken inzet. Dat vereist ook dat we onze toekomstige kiezers met hernieuwd elan en vol zelfvertrouwen tegemoet treden", aldus de vertrekkend partijleider.

"Bij die nieuwe fase horen, naar mijn vaste overtuiging, ook weer nieuwe mensen. Het hoort bij goed leiderschap dat je,  als je tot een dergelijke afweging komt, daar uit ook de consequentie trekt. In mijn geval is dat mijn besluit plaats te maken."

Video: Van Ojik spreekt over zijn afscheid

Volgens Klaver is er de afgelopen jaren door GroenLinks "op safe gespeeld". "Er is een stevig fundament gebouwd. Daarop gaan we verder bouwen. U kunt gewaagdere voorstellen verwachten. Als ik één ding zou moeten noemen: we hebben geen tijd om te wachten met aanpak van klimaatverandering", aldus Klaver. 

Klaver

Jesse Klaver kwam in 2010 in de Kamer. Hij was toen pas 24 jaar oud. Daarvoor was hij onder andere voorzitter van CNV Jongeren en voorzitter van de jongerenorganisatie van GroenLinks.

In de persconferentie zei hij dinsdagmiddag: "Dit is een bijzondere dag voor onze partij en voor mijzelf. Ik beschouw het niet als vanzelfsprekend dat ik hier sta". 

In 2012 dreigde hij de Kamer alweer te moeten verlaten in verband met het zware verlies van GroenLinks bij de Kamerverkiezingen. De partij hield ternauwernood vier zetels over. Dat was net genoeg voor Klaver.

Afgelopen jaren hield hij zich in de Kamer onder andere bezig met Financiën en met Onderwijs. Zo sloot hij in 2014 een akkoord met minister Jet Bussemaker (Onderwijs) en vier andere partijen over het invoeren van een leenstelsel voor studenten.

Onlangs verloor presentator Fons de Poel nog zijn baan, omdat hij Klaver een 'snotneus' had genoemd. Hij deed dit nadat Klaver zich stevig had opgesteld tegenover bestuursleden van banken tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Nieuwe leider

De partijleden mogen later in een referendum aanwijzen wie de nieuwe partijleider en lijsttrekker wordt van GroenLinks.

De huidige partijvoorzitter Rik Grashoff zal de vrijkomende plek in de fractie innemen. Hij was in een vorige periode ook al Kamerlid voor GroenLinks.

Van Ojik zegt nog niet te weten wat hij nu gaat doen. "Ik weet wel dat ik meer tijd wil voor mezelf en voor mensen in mijn naaste omgeving. Voor GroenLinks kan ik me vast wel weer eens in een andere rol nuttig maken. Ook daar verheug ik me op."

Klaver riep dinsdag de partij op om Van Ojik tot het eerste erelid van GroenLinks uit te roepen. "Voor wat jij afgelopen drie jaar hebt gedaan schiet ieder woord van dank tekort", zei hij richting Van Ojik. "In misschien wel de zwaarste storm ooit heb jij ons weten te manoeuvreren naar rustiger water."