Voormalig staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) sloot de omstreden deal met crimineel Cees H. niet in ruil voor informatie, maar juist voor het verzwijgen daarvan.

Dat meldt de Volkskrant maandagavond op basis van uitspraken die gedaan werden in een rechtszaak tegen drugsbaron Johan V.

V's advocaat zou dat hebben gezegd tijdens de rechtszaak, die ging over een belastingschuld.

Johan V., alias de Hakkelaar, staat momenteel terecht voor een belastingschuld van zo'n 123 miljoen euro. Samen met onder andere Cees H. runde hij in de jaren tachtig en negentig de beruchte 'Octopus-bende'.

De fiscus jaagt al jaren op het kapitaal van de twee. Omdat het Openbaar Ministerie niet alles tegen Cees H. kon bewijzen, eindigde die zaak in een schikking. Cees H. zou geld krijgen in ruil voor informatie. Volgens de meest recente uitspraken van de advocaat van Johan V., zou er echter geen informatie zijn uitgewisseld, maar werd H. betaald om te zwijgen.

Aftreden

De 'Teeven-deal' leidde onlangs nog tot veel commotie. H. moest de staat 750.000 gulden betalen, maar kreeg voor de deal 4,7 miljoen euro terug van zijn bevroren bankrekeningen. De Belastingdienst werd niet ingelicht.

Deze deal leidde in maart tot het vertrek van zowel Teeven als minister Ivo Opstelten (beiden Justitie).

Oud-hoofdofficier Vrakking die destijds bij de zaak betrokken was, laat aan de Volkskrant weten het verhaal van Johan V. "merkwaardig" te vinden. "Voor zover mij bekend, was zwijgen over het vermogen van Johan V. geen onderdeel van de deal met Cees H."

Video: Teeven: 'ik was niet meer geloofwaardig'