Een nieuwe campagne van de rijksoverheid moet voorkomen dat allochtone jongeren tegen hun zin worden uitgehuwelijkt in Marokko, Turkije of een ander land van herkomst.

Dat kondigde minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maandag aan in het EO-radioprogramma Dit is de dag.

Op de website www.trouwentegenjewil.nl kunnen ze terecht voor informatie, hulp en advies.

Ook mensen die zich zorgen maken over mogelijke uithuwelijking van een familielid of kennis kunnen via de site in contact komen met hulpinstanties of chatten met hulpverleners.

Onderzoek laat volgens Asscher zien dat vooral jongeren tussen de 16 en 25 jaar kwetsbaar zijn om te worden uitgehuwelijkt. Vaak gebeurt dat in de zomer.

Verborgen

Volgens de minister zijn in Nederland elk jaar naar schatting honderden mensen het slachtoffer van een gedwongen huwelijk. Precieze cijfers zijn niet te geven, omdat het vaak ''in het verborgene'' speelt.

Het is een fundamenteel recht om zelf te beslissen van wie je houdt en met wie je trouwt, aldus Asscher. ''Ook cultuur, religie of traditie is nooit een argument om iemand tot een huwelijk te dwingen of om zijn of haar vrijheid op welke manier dan ook in te perken.''