Het Midden-Amerikaanse land Guatemala moet meer doen tegen corruptie en misdaad. 

Die staan "verdere economische ontwikkeling in de weg", verklaarde minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zondag tijdens een bezoek aan het land. Koenders sprak onder meer met zijn ambtgenoot Carlos Raúl Morales.

Koenders wil ook dat Guatemala meer doet voor mensenrechten. Mensen die daarvoor opkomen, waaronder rechters, "worden met regelmaat belemmerd in hun werk", aldus de minister.

Tijdens het bezoek van Koenders stapte de Guatemalteekse vicepresident Roxana Baldetti op. Een groot corruptieschandaal kostte haar de kop. Haar assistent was waarschijnlijk een drijvende kracht achter een corruptienetwerk.

Oud-dictator

Koenders maakt een rondreis door Midden-Amerika. Hij was eerder op Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Cuba. Vanuit Guatemala gaat hij door naar Mexico. Daar ontmoet hij de voormalige hoofdaanklager van Guatemala, Claudia Paz y Paz.

Zij staat bekend om haar harde aanpak van de misdaad. Zij wist oud-dictator Ríos Montt veroordeeld te krijgen voor genocide. Dat maakte haar ook omstreden. Vorig jaar werd ze aan de kant geschoven. Koenders wil "dat haar goede werk wordt voortgezet".