De 55 medewerkers die de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) via een payroll-constructie in dienst heeft, mogen toch blijven. 

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs toegezegd aan haar collega Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) dat de DUO-payrollers in vaste dienst komen, meldt de NOS

Voorwaarde is wel dat het werk dat medewerker doet als structureel kan worden beschouwd.

Vrijdag werd bekend dat het dienstverband van 55 flexwerkers bij DUO niet zou worden verlengd. De 55 krachten zijn officieel in dienst van een payrollbedrijf dat de administratie doet. DUO huurt ze via het payrollbedrijf in. 

Het wegsturen van deze krachten zou in strijd zijn met het kabinetsbeleid. Asscher stelde eerder dat de payrollconstructie vooral bedoeld lijkt te zijn "om mensen goedkoop te houden", en wil dat zulke flexkrachten in dienst worden genomen. 

Eerder bepaalde minister Asscher samen met minister Stef Blok dat de Rijksoverheid vanaf 1 mei volgend jaar niet meer met payrollers mag werken.

Vakbonden

Vakbond CNV is blij dat DUO de flexmedewerkers nu alsnog in vaste dienst neemt. ''Goed nieuws en meer dan terecht," aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen in een reactie. ''De overheid moet als werkgever het goede voorbeeld geven."

Bij FNV noemen ze het niet meer dan logisch dat de overheid zelf zijn afspraken nakomt. ''Dat er überhaupt discussie over is, is eigenlijk al verbazingwekkend", benadrukt voorzitter Ton Heerts.

Per 1 juli veranderen de ontslagregels, die flexwerkers meer duidelijkheid en zekerheid zouden moeten bieden. In de aanloop naar de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) ziet CNV dat werkgevers op grote schaal hun flexmedewerkers naar huis sturen.

'Overheid moet voortouw nemen'

''Opvallend daarbij is dat ons meldpunt ook signalen krijgt van werknemers die met een flexcontract bij de overheid worden weggestuurd", aldus Limmen. ''Als het kabinet met de WWZ meer banen met zekerheid wil scheppen, dan zal de overheid daarin als werkgever het voortouw moeten nemen."

De FNV gaat er van uit dat andere overheidsinstanties het voorbeeld van DUO zullen volgen. ''Het in vaste dienst nemen van payrollers en uitzendkrachten door de overheid is de enige juiste manier hoe de overheid zelf met zijn werknemers om moet gaan", meent de bond.