De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) wil af van 55 mensen die al jarenlang via een payrollconstructie bij de dienst werken.

Dat meldt de NOS vrijdag.

Het dienstverband van deze flexkrachten wordt eind dit jaar niet verlengd. Het wegsturen van deze krachten zou in strijd zijn met het kabinetsbeleid.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil juist dat zulke flexkrachten in dienst worden genomen. Asscher stelde eerder dat de payrollconstructie vooral bedoeld lijkt te zijn "om mensen goedkoop te houden".

Eerder bepaalde hij samen met minister Stef Blok dat de Rijksoverheid vanaf 1 mei volgend jaar niet meer met payrollers mag werken. 

De 55 krachten zijn officieel in dienst van een payrollbedrijf dat de administratie doet. DUO huurt ze via het payrollbedrijf in.

Goede voorbeeld

Arbeidsrechtdeskundige Johan Zwemmer van de Universiteit van Amsterdam vindt dat juist de Rijksoverheid het goede voorbeeld moet geven.

"Dat de minister nu heeft besloten het gebruik van payrolling af te bouwen, lijkt op deze manier symboolpolitiek. De meeste payrollers worden ontslagen, terwijl ze structureel werk deden", zegt Zwemmer tegen de NOS.

In maart 2015 werkten er nog ruim zeshonderd flexkrachten via een payrollconstructie bij de Rijksoverheid. Daaronder vallen onder meer ministeries en uitvoerende diensten.

Afspraak

DUO zegt zich te willen houden aan de afspraak dat er binnenkort geen payrollers meer bij de Rijksoverheid mogen werken. DUO verwacht dat een deel van de groep in vaste dienst kan worden genomen. Maar voor hoeveel mensen dit gaat gelden, is nog niet bekend.

Maar volgens de NOS wordt er alleen een vast dienstverband gegeven als er binnen de Rijksoverheid geen geschikte kandidaat gevonden kan worden.