Ondernemingen mogen in de toekomst niet meer garant staan voor leningen aan private equitybedrijven, als op die manier de eigen overname wordt betaald.

Dat is een van de maatregelen die PvdA voorstelt om excessen van private equity aan te pakken. Het PvdA-Kamerlid Henk Nijboer komt volgende maand met een initiatiefnota om dit te regelen, meldt hij donderdag.

"Het leegtrekken van bedrijven moet wettelijk aan banden worden gelegd", vindt Nijboer.

Private equitybedrijven zijn private investeringsmaatschappijen die bedrijven opkopen. Volgens Nijboer kent deze vorm van investeren ''duistere en verwerpelijke kanten'' die moeten worden aangepakt.

Het gaat dan om gevallen waarbij de investeringsbedrijven de opgekochte ondernemingen volhangen met schulden en zichzelf tegelijk flinke winstuitkeringen toekennen. Volgens hem zijn bijvoorbeeld NRC Media en kinderopvangvoorziening Estro door overnames van durfinvesteerders in de problemen gekomen.

Nijboer stelt verder voor om bedrijven te verbieden nog geld te lenen aan durfinvesteerders als zo de eigen overname wordt betaald. Maar ook de aansprakelijkheid van bestuurders, commissarissen en aandeelhouders moet worden vergroot als zij ''onverantwoorde beslissingen'' nemen die alleen bedoeld zijn om de aandeelhouder tevreden te stellen. 

Hij denkt daarbij dan bijvoorbeeld aan het afsluiten van leningen alleen om winstuitkeringen mogelijk te maken. Ook wil hij de positie van ondernemingsraden versterken.