PVV-leider Geert Wilders heeft geen reden om aan te nemen dat de aanslag in Texas tegen hem was gericht. Hij denkt dat de schutters het hadden voorzien op de hele tentoonstelling met cartoons van de profeet Mohammed.

Dat zei Wilders woensdag tegen de NOS. Hij hield in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) een toespraak op de bijeenkomst in de Texaanse stad Garland.

Toen hij net weg was, probeerden twee mannen al schietend binnen te komen. Maar de politie schoot de twee dood.

''Zo dichtbij komt het niet vaak gelukkig. Daar schrik je wel even van'', zei Wilders. Maar hij zal ''met nog meer overtuiging'' knokken voor de vrijheid van meningsuiting en tegen de ''islamisering''. Volgens hem gaan islam en vrijheid niet samen.

Wilders, die al vele jaren zwaar wordt beveiligd vanwege ernstige bedreigingen, zou niet weten hoe zijn beveiliging verder moet worden aangescherpt als dat al nodig zou zijn. ''Het kan moeilijk nog strenger."

Geen vriendelijke man

De PVV-leider vindt dat mensen ''de waarheid'' moeten kunnen zeggen over de profeet Mohammed, die volgens Wilders een voorbeeld is voor 1,5 miljard mensen in de wereld. ''Die Mohammed was geen vriendelijke man. Het was een man die moordde, die hoofden afhakte. Net zoiets als Islamitische Staat en al-Qaeda vandaag de dag doen", zei Wilders tegen RTL Nieuws.

"Hij heeft hele joodse stammen onthoofd, een meisje van negen verkracht, hij heeft alles bij elkaar gelogen en bedrogen. Mohammed was de grootste terrorist die ooit in de geschiedenis van de islam heeft bestaan'' ''Op het moment dat we dat niet eerlijk mogen zeggen of mogen afbeelden, dan houdt het op."

Video: IS claimt aanslag in Texas