De Nederlandse ontwikkelingshulp aan Benin is per direct opgeschort vanwege een grote fraudezaak. Bij het ministerie van Water in het Afrikaanse land is 4 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld verdwenen.

Dat maakte minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) woensdag bekend.

Ons land is de grootste donor van Benin als het gaat om hulp op watergebied. Voor een programma voor schoon drinkwater en sanitatie is 50 miljoen uitgetrokken.

''Er zijn uitgaven gedaan die niet waren afgesproken en net opgerichte bedrijfjes kregen grote sommen geld. Dat kan ik niet laten gebeuren. Daarom stopt de bilaterale hulp aan de regering van Benin totdat deze de fraude daadwerkelijk aanpakt", aldus Ploumen.

Alle betalingen voor het waterprogramma worden al sinds december vorig jaar uit voorzorg aangehouden door de Nederlandse ambassade. Ploumen wil er ''alles aan doen'' om het geld dat door fraude is verdwenen, terug te krijgen.

Relatie

Ploumen: ''Het is nu aan Benin om de relatie te herstellen. Door diepgravend onderzoek te laten doen door een internationaal erkend bureau, juridische stappen te zetten en maatregelen te treffen om herhaling te voorkomen.''

Dit jaar heeft Ploumen 21 miljoen euro aan ontwikkelingshulp voor de overheid van Benin gereserveerd. Het is voornamelijk bedoeld voor hulp op watergebied, voedselzekerheid en ondersteuning van patiënten met hiv of aids en terugdringen van sterfte op het kraambed.