De bekende arabist en Europarlementariër Hans Jansen is dinsdagochtend op 72-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden.

Dat hebben zijn familie en zijn uitgever René van Praag bekendgemaakt.

Jansen, sinds juni 2014 lid van het Europees Parlement voor de PVV, werd afgelopen zondag getroffen door een herseninfarct.

"Na een dappere eigenwijze strijd met humor en tederheid is hij vandaag rond 11.00 uur overleden, omringd door zijn familie", meldt de familie in een door zijn uitgever verspreid persbericht.

De Europarlementariër schreef zeventien boeken over de islam die verschenen bij Nederlandse, Duitse en Amerikaanse uitgeverijen. Zo werkte hij mee aan een Nederlandse vertaling van de Koran.

Verder was hij columnist van de website geenstijl.nl. Volgens zijn uitgever werden die columns gekoesterd door een grote schare fans.

Brede kijk

Van Praag prijst de brede kijk van de voormalige hoogleraar. Zo werkte Jansen in 1990 als tolk voor het Rode Kruis bij een humanitaire missie in Irak, voor de val van het regime van de Iraakse alleenheerser Saddam Hoessein.

"Zijn scope was breed: als wetenschapper publiceerde hij een standaardwerk over de ideologie van de moordenaars van de Egyptische president Sadat", aldus zijn vriend en uitgever Van Praag.

"Hij schreef prachtige boeken over de islam en andere godsdiensten. Dat hij nooit te beroerd was om bij te leren, blijkt wel uit het feit dat hij vorig jaar op 71-jarige leeftijd als lid van de PVV-fractie toetrad tot het Europees Parlement. Een nieuw leven waar hij met veel toewijding en plezier aan was begonnen."

Reactie Wilders

PVV-leider Geert Wilders noemt Jansen in een reactie "een bijzonder mens". "Hij inspireerde ons met zijn eruditie, zijn humor en zijn beminnelijkheid. Hij was een autoriteit op het gebied van islam, had een snelle geest en een scherpe pen. Met hem is een belangrijke steunpilaar van onze fracties heengegaan", aldus Wilders.

Jansen gold als een van zijn vertrouwelingen. Zo adviseerde hij Wilders onder meer over de Koranteksten in de internetfilm Fitna. In de periode 2010-2011 vervulde hij als getuige-deskundige een belangrijke rol in het proces tegen Wilders, die wegens haat zaaien en discriminatie werd vervolgd en vrijgesproken.