Een Kamermeerderheid is van mening dat de NS de toegangspoortjes op grote stations moet verhogen. 

Dat schrijft het AD dinsdag op basis van uitspraken van de partijen SP, PVV, D66, VVD en CDA. 

De aanpassing zou gedaan moeten worden naar aanleiding van de ontwikkelingen van afgelopen weekeinde, onder meer in Rotterdam. Daar werden boetes uitgedeeld aan personen die over de pas gesloten hekjes sprongen. 

De NS is van mening dat de hoogte van de poortjes momenteel afdoende is. Volgens de vervoerder zouden er genoeg medewerkers op stations zijn om te voorkomen dat er daadwerkelijk mensen langs de poortjes komen, zonder dat ze inchecken. 

Extra handhaving

De NS wil inzetten op extra handhaving op de stations om te voorkomen dat mensen bijvoorbeeld over de poortjes springen.

De Tweede Kamer is echter van mening dat toekomstige toegangspoortjes op andere grote stations als bijvoorbeeld Utrecht Centraal, hoger moeten worden. 

Poortjes

De NS sluit op korte termijn de poortjes op 82 van de vierhonderd Nederlandse stations. Hiermee wordt het zwartrijden op 90 procent van alle treinritten aangepakt, stelt een woordvoerder. De stations die hun poortjes sluiten, zijn geselecteerd op basis van de reizigersstromen die de NS doorlopend observeert.

De boete voor springers bedraagt 90 euro, maar kan hoger uitvallen wanneer bewakingspersoneel onheus wordt bejegend.

Video: Tien boetes voor negeren NS-poortjes