Het ministerie van Defensie is gestopt met de ontwikkeling van het grootste en duurste ict-project van de overheid ooit. 

Een woordvoerder heeft een bericht hierover van nrc.next bevestigd. Minister Hennis (Defensie) heeft naar eigen zeggen al bericht over het afbouwen van het project in een brief aan de Tweede Kamer die ze 5 maart heeft verstuurd.

Het gaat om automatiseringssysteem SPEER, dat tegenwoordig ERP heet. Volgens het ministerie heeft het project, dat door bronnen binnen het ministerie een 'fiasco' wordt genoemd, nu toe 433 miljoen euro gekost. Maar de Algemene Rekenkamer schat dat er inmiddels al twee keer zoveel aan is uitgegeven.

En dat terwijl het ict-project al jaren lang problemen geeft.

Niet af

Defensie startte in 2004 met SPEER zodat alle financiële, logistieke en materiële informatie bij het ministerie zou worden opgeslagen en geautomatiseerd. Het systeem moest in 2009 al klaar zijn, maar is inmiddels nog steeds niet af. Wat wel af is, werkt bovendien niet goed genoeg en een groot deel van Defensie werkt er nog niet mee.

Er is nog 120 miljoen euro over die was bedoeld voor de verdere ontwikkeling van het systeem. Dat wordt gebruikt voor het in gebruik nemen en verbeteren van het deel van SPEER dat wel al werkt.

Tweede Kamer

Minister Hennis-Plasschaert zou SPEER nu willen "bevriezen".

De Kamer is zeer kritisch op de stand van zaken van de ict van het ministerie en in het bijzonder op SPEER. Ook zou Hennis bang zijn voor klachten van leveranciers.  

Volgens een woordvoerder van Defensie is de invoering van ERP voor onderdelen waar het wel goed werkte volgend jaar klaar. Voor overige toepassingen kijkt Defensie nu ook naar andere mogelijkheden. ERP bij voorbaat uitsluiten kan niet, want Europese aanbestedingsregels staan dit niet toe, aldus Defensie.

Laakbaar

D66 wil snel opheldering over het "falen" van het ict-project. "Minister Hennis heeft eerder al aangegeven niet 'in control' te zijn", stelt parlementariër Wassila Hachchi. "Nu zijn we een jaar verder en is er in totaal bijna een miljard euro uitgegeven aan een falend ict-project. Als het klopt dat de minister heeft gewacht met het informeren van de kritische Tweede Kamer, dan is dat zeer laakbaar."

Ook CDA-Kamerlid Raymond Knops wil zo snel mogelijk een debat met de minister over de kwestie.