Onderwijsinstellingen die zich ten onrechte universiteit of hogeschool noemen, kunnen daar voortaan voor beboet worden. 

Dat geldt ook voor een onjuist gebruik van titles als bachelor en master.

Minister Jet Bussemaker heeft daar een wetsvoorstel voor gemaakt dat vrijdag voor advies is rondgestuurd. Ze wil tegengaan dat organisaties zich voordoen als erkende onderwijsinstelling terwijl ze dat niet zijn. Ook stellen ze hun studenten soms een graad in het vooruitzicht terwijl ze die niet mogen afgeven.

Daarmee houden ze zowel studenten als werkgevers voor het lapje, vindt de minister. ''Dit soort organisaties maakt misbruik van de goede naam van het Nederlandse hoger onderwijs. Ze vragen geld en tijd van studenten voor een diploma dat niets waard is. Dat mag niet onbestraft blijven; het heeft al veel te lang geduurd.'

Onder andere de Hogeschool Geesteswetenschappen in Utrecht mag straks geen hogeschool meer heten. Ook de Alhuraa University in Den Haag moet een andere naam kiezen, net als Dutch University College in Wilp, zo meldt De Volkskrant.

Opspraak

Twee jaar geleden kwam de Alhuraa Universiteit in Den Haag in opspraak omdat de instelling lange tijd diploma's had verstrekt die niet erkend zijn. Bij de rechter voerde de advocaat van de universiteit toen aan dat het niet strafbaar is om deze diploma's uit te geven.

Maar de universiteit kreeg een boete van 50.000 euro voor valsheid in geschrifte en oplichting met diploma's. Een studente kreeg ruim 4500 euro omdat ze drie jaar lang kosten had gemaakt voor een studie die achteraf niets waard bleek.

HBO-conform

Dutch University College in Wilp wacht de uitkomst af. Het Dutch University College biedt onder meer opleidingen in ayurvedische gezondheidszorg, klankschalentherapie en vedische astrologie aan.

Volgens de woordvoerder geeft Dutch University College gewoon les op niveau. “Wij dragen de naam al tien jaar. Onze diploma’s worden geaccrediteerd door het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) en de Stichting Nederlands Register voor Opleidingen in de integrale en complementaire gezondheidszorg (SNRO) en voldoen aan de eisen.”

Uitzonderingen

Er zijn wel uitzonderingen. Zo mogen de Kleuteruniversiteit, de Universiteit van Nederland, de Volksuniversiteit en sommige nevenvestigingen van erkende Europese instellingen weer wel.

Overtredingen kunnen leiden tot een boete van maximaal 810.000 euro of 10 procent van de jaaromzet.