De gemeente Utrecht blijft illegalen op haar eigen manier opvangen en weigert mee te werken aan de sobere plannen van het kabinet. 

Die vormen "geen sluitende aanpak" en zijn daarom "niet uitvoerbaar", laat de gemeente woensdagavond weten. Utrecht concludeert met de woorden: "Wij zetten ons huidige beleid voort."

Utrecht biedt uitgeprocedeerde vreemdelingen bed, bad en brood, net als veel andere gemeenten in Nederland. Die opvang is veel royaler dan het kabinet nog wil toelaten in de vijf grote steden en Ter Apel.

''Wij vinden het niet humaan (uitgeprocedeerde) asielzoekers 'op straat te zetten', nog los van eventuele risico's op het terrein van openbare orde en veiligheid'', aldus de gemeente.

Vorige week bereikten coalitiepartijen PvdA en VVD een akkoord over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, nadat er dagenlang onenigheid was over de kwestie.

Grote steden

Uiteindelijk werd besloten opvang alleen toe te staan in de vijf grote steden, waaronder Utrecht. Het kabinet wil bovendien een korte opvang voor mensen die meewerken aan een terugkeer naar hun land van herkomst.

Volgens Utrecht zullen er altijd mensen zijn die niet terug kunnen of terug willen. De plannen van het kabinet zullen er niet voor zorgen dat meer mensen weggaan, meent Utrecht.

Bovendien is het niet genoeg om de illegalen op te vangen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Ter Apel; ''het ontbreekt aan regionale spreiding, vooral in de noordelijke en oostelijke provincies'', vindt Utrecht.

Eerder hadden andere gemeenten en hulporganisaties ook kritiek op de kabinetsplannen. Steden als Arnhem, Groningen en Deventer gaan ook door met hun opvang. Ze vrezen overlast als ze stoppen met de regeling.

Kwestie

De kwestie in Nederland speelt al jaren. In Amsterdam verblijft een wisselende groep uitgeprocedeerden al jaren op verschillende plekken in de stad. De meesten van hen kunnen niet terug naar hun land van herkomst, omdat ze daar bijvoorbeeld niet de juiste papieren voor hebben.

Nederland bood in dergelijke gevallen tot voor kort geen landelijke opvang, wat internationaal tot veel kritiek leidde. Het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa in Straatsburg zei eerder deze maand dat Nederland zelf een oplossing moest zoeken voor de problematiek.

Donderdagochtend debatteert de Kamer met het kabinet over het zwaarbevochten akkoord.