VVD en PvdA geven het kabinet ruimte om met de gemeenten nadere afspraken te maken over het regelen van opvang voor illegalen.

Dat blijkt woensdag na afloop van een hoorzitting in de Kamer met hulporganisaties en gemeenten.

Onder andere de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hadden kritiek op het akkoord.

Zo vindt de VNG het onacceptabel dat er gekort wordt op het gemeentebudget als gemeenten toch voor opvang zorgen. 

Aboutaleb wil ruimte om meer dan enkele weken, misschien wel een half jaar, voor opvang te zorgen. Hij en diverse andere gemeenten vinden bovendien dat er moet worden gekeken of op meer dan de in het akkoord afgesproken vijf grote steden opvang moet komen.

Volgens hen ligt de kracht van succesvolle opvang juist in de kleinschaligheid.

Ruimte

VVD en PvdA hielden zich na afloop van de hoorzitting op de vlakte over de vele kritiek, maar geven staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) wel ruimte om met de gemeenten nadere afspraken te maken.

"Het moet iets zijn waar rijk en gemeenten zich in kunnen vinden. Het is niet voor niets dat in het akkoord staat dat er een bestuursakkoord gaat komen", aldus PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

Zij benadrukt dat zij twee voorwaarden heeft, namelijk dat er niemand op straat mag komen te staan en dat er perspectief moet worden geboden voor de asielzoekers.

Versterken terugkeerbeleid

Malik Azmani (VVD) stelt dat hem te doen is om het versterken van het terugkeerbeleid, maar over de afspraken is het volgens hem "aan de staatssecretaris om te kijken hoeveel ruimte hij neemt".

Het VVD-Kamerlid blijft voorlopig wel bij het uitgangspunt dat gemeenten gestraft moet worden als zij alsnog voor opvang zorgen.

"Er staat niet voor niks in de brief dat er consequenties worden verbonden aan gemeenten die tegenwerken", aldus Azmani.

Kuiken stelt dat het gezamenlijke uitgangspunt moet zijn dat het terugkeerbeleid versterkt wordt en dat gemeenten daar op moeten kunnen worden aangesproken.

Video: Gemeenten accepteren geen boetes opvang illegalen

Van tafel

ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind, die de hoorzitting organiseerde, concludeerde na afloop van de hoorzitting dat het kabinetsplan van tafel kan.

"Het kabinet heeft geen draagvlak gezocht in de samenleving en daarom gaat het niet werken", aldus Voordewind.

"Het kabinet moet gaan kijken naar wat wel werkt en die modellen kopiëren. Ga naar Rotterdam en kijk wat daar werkt, ga naar Den Haag, naar Utrecht."

Donderdagochtend debatteert de Kamer met het kabinet over het zwaarbevochten akkoord.