CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil "zo spoedig mogelijk" uitleg van minister Dijsselbloem van Financiën over een mogelijke nieuwe naheffing die Nederland moet betalen aan de Europese Unie. 

Dat zegt Omtzigt in een reactie op nieuwe schattingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de Nederlandse economie in 2012.

Uit die schatting blijkt dat de Nederlandse economie in 2012 beter presteerde dan eerder werd gedacht. Als gevolg daarvan kan Nederland mogelijk rekenen op een nieuwe nabetaling aan de Europese Unie van 200 miljoen euro. 

Correctie economie

Bron: CBS + DNB© NU.nl/Jerry Vermanen

Overvallen

"We zijn weer overvallen door een mogelijke nieuwe naheffing. De vraag is waarom de Nederlandse statistieken telkens naar boven worden bijgesteld en die van andere landen niet", aldus Omtzigt.

"Bij de vorige naheffing betaalde de regering onmiddellijk, maar wacht de Tweede Kamer nog steeds op de informatie en de verificatie van de berekening. Die moet Dijsselbloem met spoed sturen voor zowel de oude als de nieuwe naheffing. Het is namelijk niet uit te leggen aan burgers dat belastinggeld naar Brussel wordt overgemaakt zonder enige verantwoording te eisen bij de EU, zoals de regering eind vorig jaar deed.''

'Te gek voor woorden'

SP-Kamerlid Arnold Merkies noemt het "te gek voor woorden" dat er mogelijk opnieuw 200 miljoen euro moet worden betaald na de naheffing die afgelopen jaar al werd betaald.

"Het zal toch niet zo zijn dat we opnieuw meer moeten betalen omdat wij met ons statistisch bureau het braafste jongetje in de klas zijn?"

Ook Merkies wil daarom opheldering van Dijsselbloem. "Alvorens we ook maar een cent extra gaan betalen, moet er eerst volledige opheldering komen over hoe deze berekening tot stand is gekomen en of er in andere landen op dezelfde manier wordt gemeten."

Als de bijstelling en de naheffing het gevolg zijn van de zogeheten brievenbusmaatschappijen, is dat volgens Merkies "des te meer reden om een einde te maken aan de belastingontwijkingsdustrie die we in Nederland hebben.''

'Chaotisch proces'

D66-Kamerlid Wouter Koolmees noemt de huidige wijze van het herbereken van het bbp en de naheffingen die erop volgen een "chaotisch proces".

Het toont volgens hem aan dat het kabinet goed moet kijken naar de huidige systematiek. "Daarom heeft D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma ook een motie ingediend om een Europese begrotingstop te organiseren. Die motie is door de Kamer aangenomen.''

Zuur

VVD-Kamerlid Mark Harbers benadrukt dat later dit jaar pas duidelijkheid komt over de gevolgen van een correctie. 

"Maar een eventuele naheffing zou, ook al kunnen we er niets tegen doen, heel zuur zijn. Deze rommelige situatie, met naheffingen en correcties achteraf, is onhoudbaar. Dat is voor iedereen helder. Daarom heeft de VVD vorig jaar al opgeroepen om tot een andere manier van begroten in de EU te komen. Het is belangrijker dat het kabinet hier snel mee aan de slag gaat."

Onafhankelijkheid

"De PvdA staat voor de onafhankelijkheid van het CBS, ook als dat leidt tot vervelende gevolgen. In andere landen hebben we kunnen zien hoe het mis kan gaan als onafhankelijke rekenmeesters hun werk niet goed kunnen doen", zegt Tweede Kamerlid Henk Nijboer.

"De PvdA vindt dat er meer lijn moet komen in de aanpassingen van de ramingen en het Europese begrotingsproces, zodat we niet dan weer geld terugkrijgen en dan weer moeten bijbetalen.''

Kaalplukken

PVV-Kamerlid Teun van Dijck noemt een mogelijke naheffing in een reactie "te gek voor woorden hoe we steeds verder worden kaalgeplukt door de Europese Unie." 

"Vorig jaar betaalde elke Nederlander meer dan 500 euro aan deze holle bolle Gijs in Brussel, en nog is het niet genoeg. De burgers staat het water tot aan de lippen en dit kabinet gooit onze miljarden naar het buitenland, zonder gêne! Voor de PVV is de maat vol. Geen cent meer naar Brussel, naar Griekenland, naar Afrika. We kunnen deze miljarden veel beter besteden in eigen land. Genoeg is genoeg!"

Multinationals

Jesse Klaver, Kamerlid voor GroenLinks, stelt dat de burger "de dupe wordt van de voordelen die ons kabinet aan multinationals geeft".

"Op papier lijkt onze economie groter omdat multinationals steeds vaker vele miljarden door Nederland sluizen om belasting te ontwijken. Maar in de reële wereld leveren deze geldstromen onze maatschappij nauwelijks iets op. We krijgen dus nu een naheffing uit Europa, omdat we een belastingparadijs voor multinationals zijn."

"De partijen die kritiek hebben op Brussel vanwege deze naheffing kunnen hun pijlen beter richten op de oneerlijke belastingvoordelen die we aan de grote bedrijven bieden", aldus Klaver.