Vervoersbedrijf Veolia eist dat de omstreden aansteding van openbaar vervoer in Limburg over wordt gedaan. 

Als de provincie niet op deze eis ingaat, stapt het vervoerbedrijf naar de rechter.

Dit heeft een zegsvrouw van Veolia dinsdagmiddag laten weten. Eerder zei het bedrijf nog af te willen wachten wat de provincie doet.

Veolia wil zich niet uitlaten over de identiteit van de in opspraak geraakte ex-medewerker die gevoelige informatie heeft gelekt.

Een woordvoerder van de provincie Limburg zegt dat de eis van Veolia voor een nieuwe aanbesteding ''eerst onderzocht moet worden''.

Zorgelijk

De Limburgse gedeputeerde Patrick van der Broeck (Openbaar Vervoer) noemt het nieuws "heel zorgelijk".

''We gaan ons nu beraden op de ontstane situatie en wat onze vervolgstappen zijn. Het is niet in het belang van de reiziger in Limburg om daar nu al op vooruit te lopen. Onze juristen gaan dit nu verder onderzoeken en analyseren'', aldus de gedeputeerde.

Hij is ''teleurgesteld, verbijsterd en volslagen verrast'', aldus een dinsdagmiddag uitgegeven verklaring.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer reageert dinsdag verbijsterd over de fraude van een NS-dochter bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg.

De volledige Kamer wil heel snel een debat over de kwestie. ''Dit geeft een onthutsend beeld'', zegt Sander de Rouwe (CDA) in een reactie.

D66'er Stientje van Veldhoven wil dat de NS niet meer mee mag doen met aanbestedingen zolang de zaak niet opgehelderd is. ''Dit is totaal onacceptabel.''

Excessen

Volgens de SP bewijst de zaak dat de marktwerking op het spoor tot excessen leidt waar niemand blij van wordt. En Barry Madlener van de PVV vindt het ''zeer, zeer ernstig'' en wil dat het hele aanbestedingsproces in Limburg wordt overgedaan.

Regeringspartij VVD spreekt van ''on-Nederlandse toestanden'' en vraagt zich bij monde van Aukje de Vries af of de overheid nog wel grip heeft op de NS.

Duco Hoogland van coalitiepartner PvdA spreekt van een ''heel ernstige zaak''. Mogelijk wil de NS te graag aanbestedingen winnen en is dat een oorzaak, aldus de PvdA'er.

Hij vindt dat de onderste steen in deze zaak boven moet komen. Het is volgens hem aan de provincie Limburg om verder te kijken wat ze met de concessie doet en of het aanbestedingsproces wordt overgedaan.

Dijsselbloem

Ook minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën oordeelt hard over de onregelmatigheden bij Qbuzz. Hij noemt die in een reactie ''volstrekt onacceptabel''. Dijsselbloem is namens de Staat de enige aandeelhouder in NS.

Dijsselbloem stelt dat uit de informatie van NS een onthutsend beeld naar voren komt ''van de cultuur, het beoordelingsvermogen en de integriteit van de betrokken Qbuzz-bestuurders en andere betrokken medewerkers''.

De minister stelt vast dat ''het bestaande geheel aan interne regels en controle de onregelmatigheden niet heeft kunnen voorkomen''.

Hij steunt het onderzoek dat de Raad van Bestuur instelt en verwacht dat dit de hoogste prioriteit krijgt. Hij zal erop toezien dat dit onderzoek de toegezegde breedte en diepgang zal hebben.