Europa moet veiliger worden en weerbaarder tegen terrorisme, georganiseerde criminaliteit en cybercriminaliteit (internet).

Dat stelden Europees Commissaris Frans Timmermans en zijn collega Dimitris Avramopoulos dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg.

Het duo presenteerde daar de strategie van de commissie op veiligheidsgebied voor de jaren tot 2020. De commissie wil vooral dat de EU-lidstaten beter gaan samenwerken en bestaande mogelijkheden en maatregelen beter gaan benutten.

"Terrorisme, georganiseerde criminaliteit en cybercrime zijn complexe uitdagingen die steeds veranderen. Zij overschrijden Europese grenzen. Het is dus tijd dat wij als Europeanen beter en nauwer samenwerken om ervoor te zorgen dat onze burgers veilig zijn", stelde Timmermans.

Radicalisering

In de strijd tegen moslimterrorisme wil Brussel meer doen om radicalisering te voorkomen. Eerder pleitte Timmermans al voor een versterking van de Europese buitengrenzen om bijvoorbeeld Europese moslimstrijders (jihadisten) beter in de gaten te kunnen houden. Het gaat dan om strengere controles door Nederland en andere landen van de zogenoemde Schengenzone.

De commissie wil ook een centrum voor terreurbestrijding onder het dak van de Europese politie-organisatie Europol in Den Haag. Het voorstel was afgelopen weekeinde al bekend geworden. In het nieuwe centrum moet informatie worden uitgewisseld over terroristische dreigingen en verdachten.