Na alle gedoe over de opvang voor illegalen, moet het kabinet komende week aan de slag met lastenverlichting. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Pechtold riep de regeringspartijen VVD en PvdA in het radioprogramma op weer samen aan het werk te gaan.

"Laat het gedoe varen en koers op lastenverlichting voor volgend jaar. Dat is goed voor banen en koopkracht, vooral voor de middeninkomens. Laten we samen aan de slag gaan", aldus Pechtold die graag meedenkt, ook over de begroting.

De voorman van D66 ziet dat liefst deze week al gebeuren, zodat er 1 mei een "goede begroting" naar Brussel gaat. Hij wil volgend jaar de eerste stappen zetten om de inkomstenbelasting te verlagen, zodat werken meer loont en mensen meer geld overhouden in hun portemonnee.

Koers houden

Ook omdat het kabinet voor de Provinciale Statenverkiezingen aangaf dat het koers wilde houden, twijfelt Pechtold er niet aan dat er snel afspraken kunnen worden gemaakt.

"Toen het eerste kabinet Rutte in 2012, vlak voor 1 mei viel, hebben we met vijf partijen het Lenteakkoord gesloten en belangrijke hervormingen in gang gezet. Dat lukte in twee dagen. Toen hebben we laten zien hoe daadkrachtig de politiek kan zijn als je bereid bent uit de loopgraven te komen. Laten we komende week mensen in Nederland opnieuw laten zien dat de politiek het wel kan."