De eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden, werkt niet aan een plan B of noodscenario voor Griekenland. 

Dat stelt voorzitter Jeroen Dijsselbloem zaterdag in de Letse hoofdstad Riga. ''We gaan daar ook niet over praten.''

Wel gaf hij toe dat ''enkele'' ministers tijdens het overleg van vrijdag hun grote zorgen hebben geuit over het gebrek aan voortgang en de houding aan Griekse zijde bij de onderhandelingen over hervormingen in ruil voor financiële steun.

Hun uitlatingen waren geplaatst in een context van ''Griekenland, kom in beweging, anders ga je over de rand van de afgrond'', aldus Dijsselbloem. ''Het woord exit of Grexit is niet gevallen in de eurogroep''. En niemand heeft, volgens de voorzitter, gezegd nu te willen praten over een plan B en er is ook niet over doorgepraat.

Zorgen

Onder meer de Volkskrant citeerde zaterdag uit een vertrouwelijk verslag van het overleg. Daarin staat dat Slovenië zich openlijk afvroeg wat er gebeurt als er geen akkoord komt. Andere ministers vielen de Sloveen bij in zijn zorgen.

Op vrijdag zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble nog dat het noemen van een plan B an sich al paniek zou kunnen veroorzaken, en dat betrokken politici daarom eigenlijk geen antwoord konden geven op de vraag of er aan een alternatief voor financiële steun wordt gewerkt.

Het erkennen van werk aan een plan B zou de gevolgen hiervan al in gang kunnen zetten, aldus Schäuble.

Hervormingsmaatregelen

Het was aanvankelijk de bedoeling om deze dagen goedkeuring te geven aan een lijst hervormingsmaatregelen in ruil voor (een deel van het) nog op de plank liggende geld (in totaal 7 miljard euro). Maar een lijst is er nog niet en een akkoord erover al helemaal niet, dus geen geld voor Griekenland.

De bodem van de Griekse schatkist komt echter angstvallig dichterbij. Dat zou voor de Grieken voldoende motivatie zijn om snel tot een deal te komen, meent Dijsselbloem.

De ministers vergaderden vrijdag en zaterdag in Riga omdat Letland de huidige voorzitter van de Europese Unie is.

Zo staat Griekenland er nu voorDit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland