Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid wil dat alle schoolpleinen van middelbare scholen rookvrij worden. Daarom laat hij onderzoek doen naar het rookgedrag van jongeren tussen de 16 en 18 jaar.
 

Dat heeft Van Rijn vrijdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij stelt dat het rookgedrag van deze groepen nog niet goed in beeld is gebracht. Op deze manier kunnen preventiemaatregelen beter op de doelgroep worden afgestemd.

Op de helft van alle middelbare scholen mag nu al nergens meer worden gerookt. Van Rijn zet echter in op 100 procent. "Als het je lukt als tiener niet te roken, is de kans veel groter dat je er als volwassene niet meer aan begint", aldus Van Rijn. Vooral in het middelbaar beroepsonderwijs is volgens hem nog veel winst te behalen.

Minder rokers

Het totaal aantal rokers in Nederland is afgelopen jaar gedaald. Minder dan een kwart van de bevolking, 23 procent, rookte in 2014. Dat is 2 procent minder dan het jaar daarvoor.

Het gebruik van de e-sigaret is afgelopen jaar gestegen, maar het is niet duidelijk of er een relatie is tussen de daling van het aantal rokers en de stijging van het gebruik van de e-sigaret. 4,1 procent van de mensen rookte vorig jaar een elektronische sigaret.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Trimbos-instituut naar het rookgedrag in Nederland van mensen van vijftien jaar en ouder. Hoe hoger de opleiding, hoe minder er gerookt wordt.

Afschrikwekkende plaatjes

Volgens de staatssecretaris steken veel jongeren op het schoolplein hun eerste sigaret op. Vmbo-leerlingen beginnen tien keer zo vaak met roken als vwo-scholieren. "Als jongeren op het schoolplein geen rokende jongeren zien, wordt roken voor hen minder normaal en aantrekkelijk", schrijft de bewindsman.

Het kabinet heeft al diverse maatregelen genomen om roken onder jongeren te ontmoedigen. Zo is de leeftijdsgrens voor tabaksproducten opgeschroefd en mogen ook e-sigaretten binnenkort niet meer worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Daarnaast komen er afschrikwekkende plaatjes op pakjes sigaretten.