De MH17-memo aan het kabinet van de Nederlandse diplomate over de aanwezigheid van zware luchtdoelraketten in oost-Oekraïne is pas met de Onderzoeksraad voor de veiligheid gedeeld nadat media over het bestaan ervan berichtte.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) schrijft donderdag in een brief aan de Kamer dat de memo met de OVV is gedeeld nadat de onderzoeksraad daar expliciet om vroeg.

In de memo doet een Nederlandse diplomate verslag van een bijeenkomst in Kiev, waar verschillende diplomaten drie dagen voor de MH17-ramp werden bijgepraat over de oorlog in oost-Oekraïne, de regio waar de MH17 is neergestort.

Hier werd onder andere meegedeeld dat er diezelfde dag een Antonov van 6,2 kilometer hoogte uit de lucht was geschoten door een zware luchtdoelraket. 

Het kabinet deelde de diplomatieke correspondentie op 18 januari met de onderzoekers. Anderhalve week eerder onthulde de NOS het bestaan van deze diplomatieke correspondentie die onder verschillende ministeries was verspreid.

Verbolgen

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is verbolgen over het feit dat het kabinet de memo zo lang geheim heeft gehouden. "De OVV zou de memo dus nooit hebben gekregen als er niet in de media over zou zijn bericht", zegt de Omtzigt tegenover NU.nl

Volgens VNL-Kamerlid Louis Bontes hanteert het kabinet een "doofpotstrategie". "Ze delen de informatie pas als het in de media komt", zegt hij.

Omtzigt noemt het "zorgelijk" dat het kabinet de memo niet direct met de OVV heeft gedeeld. "Van het kabinet mag je verwachten dat ze alle informatie pro-actief met de Onderzoeksraad deelt."

Relevant

De memo is relevant voor het onderzoek, omdat het inzicht geeft in de informatie die het kabinet had over de vliegveiligheid boven oost-Oekraïne en hoe het met die informatie is omgegaan. 

"Zes ministeries kregen deze informatie onder ogen", zegt Bontes, "Waarom is er niemand geweest die actie heeft ondernomen?"

De oppositieleden willen van het kabinet weten of er nog meer informatie is die het kabinet achterhoudt voor de OVV. CDA'er Omtzigt begint het geduld met het kabinet te verliezen. "Het kabinet moet echt een tandje bijzetten in de informatievoorziening. De Kamer vraagt geen informatie over het politieonderzoek, dat past de Kamer ook niet. Maar het kabinet kan wel informatie delen over de welke informatie waar het voor de ramp over beschikte."

Donderdagavond debatteert de Tweede Kamer met ministers  Van der Steur en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), over welke informatie het kabinet over de veiligheid in Oekraïne had en of de ramp, waar 196 Nederlanders bij omkwamen, voorkomen had kunnen worden.