De Afghaanse tolk die voor de Nederlandse missie in Afghanistan heeft gewerkt, mag in Nederland blijven. Zijn asielverzoek is ingewilligd.

Dat heeft zijn advocaat Wil Eikelboom donderdag bekendgemaakt. Aanvankelijk zou de man, Abdhul Ghafoor Ahmadzai, uitgezet worden naar Noorwegen. Daar had hij in eerste instantie zijn asielverzoek ingediend.

''Mijn cliënt krijgt de A-status, wat betekent dat hij bescherming geniet omdat hij terecht vreest voor zijn leven'', zei Eikelboom. Hij weet niet wat precies de reden is geweest dat Ahmadzai nu toch mag blijven. Hij is heel blij, aldus de advocaat.

Verantwoordelijkheid

In politiek Den Haag was ophef over de kwestie ontstaan. Vooral D66 vond dat Nederland een verantwoordelijkheid heeft voor mensen die voor Nederlanders hebben gewerkt en daarom gevaar lopen.

Sjoerdsma is tevreden dat de tolk mag blijven. ''Het is een kwestie van fatsoen om een goede bescherming van tolken te garanderen. Wanneer onze militairen weer veilig thuis zijn, lopen tolken nog steeds het risico te worden ontvoerd, bedreigd of vermoord.''