Een ruime meerderheid van de gemeenteraad in Utrecht is niet te spreken over de nieuwe regeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers die het kabinet woensdag voorstelde. 

Collegepartijen GroenLinks en D66 zeggen dat Utrecht vast zal blijven houden aan de eigen regelingen voor dakloze asielzoekers, die veel royaler zijn dan de stad nu van het kabinet mag aanbieden. ''Utrecht zet mensen niet op straat. Punt.'', aldus GroenLinks, dat ook een extra raadsdebat over de kwestie heeft aangevraagd.

Volgens D66, de grootste raadsfractie, heeft de gemeente een zorgplicht. ''Wij bieden al heel lang bed-bad-brood en noodopvang en dat blijven we doen, wat het kabinet ook zegt'', aldus fractievoorzitter Klaas Verschuure.

De gemeente Utrecht ondersteunt de opvang voor dakloze illegalen al sinds begin 2014. De raad vond dat destijds 'een morele plicht.' GroenLinks: ''In Den Haag lijken ze maar niet te willen horen dat heel veel mensen niet terug kunnen. Wij werken niet mee aan dit inhumane beleid, die boodschap moet de burgemeester overbrengen.''

Amsterdam

In de Amsterdamse gemeenteraad is ook met boosheid en verontwaardiging gereageerd op het illegalenakkoord dat het kabinet woensdag bereikte.

Burgemeester Eberhard van der Laan wilde nog geen standpunt innemen, maar zei wel dat hij zich de boze reacties goed kon voorstellen. "Ik stond voor bed, bad en brood, en dat sta ik nog steeds, zei hij. Want daarmee wordt voldaan aan de humanitaire ondergrens. Daar helpt geen brief van het kabinet mij vanaf."

Maar, zo benadrukte de burgervader, de brief waarin het akkoord wordt uitgelegd, is ingewikkeld en pas woensdagavond naar buiten gebracht. Veel is volgens hem nog onduidelijk. Hij stelde voor om er over enkele weken dieper op in te gaan.