Oud-advocaat Bram Moszkowicz wordt de lijsttrekker van de politieke partij VoorNederland (VNL) voor de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen.

Dinsdag presenteerde de partij van de oud-PVV'ers Joram van Klaveren en Louis Bontes de voormalig strafpleiter als de politiek leider die VNL bij de volgende Kamerverkiezingen van zetels moet voorzien.

Tijdens zijn persconferentie reflecteerde hij vooral op zijn verleden. "Ik ben bevrijd van de angst om te vallen, door de media te worden neergesabeld, van de angst om uit een koffer te moeten leven en van de angst om door het establishment vermorzeld te worden. Ik ben klaar voor de politiek", zei de nieuwe lijsttrekker.

De goede dingen van het leven zijn niet vanzelfsprekend, beseft Moszkowicz. Hij verwees naar zijn vader Max, die heeft meegemaakt dat "elke broodkorst beslissend is voor de vraag of je morgen nog kunt ademen." Stond Bram Moszkowicz als advocaat cliënten bij, nu gaat hij dat bij burgers doen, zei hij.

Kinderen

Als hij als advocaat niet was geschrapt, had hij er nu niet als voorman van VNL gestaan, zei hij. "Maar in deze rol kan ik mijn kinderen meer geven dan in mijn voorbije rol als steradvocaat. Ik kan mij buigen over de toekomst van het land: veiligheid, vrijheid en welvaart."

Op de vraag of Moszkowicz integer genoeg is voor de politiek, wilde hij dinsdag niet ingaan. Dat hij uit het ambt is gezet, zegt volgens de geroyeerde 54-jarige advocaat niets over zijn betrouwbaarheid.

Moszkowicz had zich ook bij de PVV van Geert Wilders kunnen aansluiten, zei hij. "Maar dat is mijn partij niet. Ik respecteer Geert Wilders als mens en als politicus. Maar er zijn te veel ideeën waar ik niet achter kan staan." De advocaat was de raadsman van Wilders.

Geschrapt van tableau

Nog voordat Moszkowicz een stap op het Binnenhof heeft gezet, is de politieke entree omstreden. 

Twee jaar geleden werd hij door de tuchtraad van het tableau geschrapt. Moszkowicz had grote sommen contante betalingen aangenomen, zijn cliënten onvoldoende rechtsbijstand geboden en toezeggingen gedaan die hij niet nakwam.

Het Hof van Discipline oordeelde dat Moszkowicz nooit meer het ambt van advocaat mocht bekleden. Hij had de integriteit van de advocatuur schade toegebracht, vond de raad. 

Tegenwoordig komt de oud-advocaat geregeld in het nieuws vanwege zijn schuld bij de Belastingdienst en de grote financiële problemen waar hij mee kampt. 

Faillissement 

Moszkowicz hikt tegen een faillissement aan en even leek het erop dat de inboedel van zijn woning moest worden geveild. 

Advocaat Gabriël Meijers, de raadsman van Moszkowicz bij de tuchtzaken, had beslag laten leggen op zijn bezittingen omdat de oud-advocaat de rekeningen voor Meijers' diensten niet had betaald.

Uiteindelijk moest zanger Gordon hem financieel te hulp schieten waarna de veiling niet doorging. Maar daar bleef het niet bij. In februari vroegen nog eens twee schuldeisers het persoonlijk faillissement van de gevallen advocaat aan. 

Niet veel later vroeg hij zelf het faillissement van twee vennootschappen aan. Hij zag geen andere mogelijkheid meer om anders uit de financiële problemen te komen. Een persoonlijk faillissement van de lijsttrekker van VNL dreigt.

Bontes

Binnen VNL is niet iedereen gelukkig met de keuze voor Moszkowicz. VNL-Kamerlid en mede-oprichter van de partij Louis Bontes legde maandag het voorzitterschap van de partij neer, omdat hij zich niet kan vinden in de keuze voor Moszkowicz als lijsttrekker. Bontes stelt zich ook niet verkiesbaar voor de volgende verkiezingen.

"Ik heb onvoldoende vertrouwen in de ingeslagen weg. Het nieuwe boegbeeld van de partij staat te ver van mij af", zei Bontes eerder.

Video: Moszkowicz: 'ik ben klaar voor de politiek'