PVV-Kamerlid Martin Bosma, lid van het bestuur van de Tweede Kamer, heeft dinsdag gevraagd dat het presidium in een spoedvergadering bijeenkomt. 

Hij wil dat GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik uitleg komt geven nu De Telegraaf meldt dat vanuit GroenLinks is gelekt over een gesprek tussen GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Voor woensdag staat er al een presidiumvergadering gepland. Van Miltenburg, ook lid van het presidium, zit dinsdag in Rome. De verwachting is dan ook dat het presidium woensdag over de kwestie zal spreken.

Het bestuur van de Tweede Kamer komt in ieder geval niet in een spoedvergadering bijeen. Volgens een woordvoerster van Van Miltenburg was er dinsdag geen steun voor het verzoek om een extra vergadering te houden.

Het presidium van de Kamer sprak vorige week al uren over de zaal, en over het lek in de benoemingsprocedure van een Nationale ombudsman.

Voortman werd er eerst van verdacht dat zij in die procedure namen had gelekt, maar dat bleek niet het geval. Van Miltenburg, Voortman en Van Ojik brachten daarna nog vele uren samen door om tot elkaar te komen. Vrijdag werd er een streep gezet onder de kwestie.

Opheldering

Ook al heeft de onthulling van de krant dinsdag geen betrekking op het lekken in de benoemingsprocedure wil Bosma toch opheldering van Van Ojik.

''Mevrouw Voortman eiste vorige week excuses, de wereld was te klein en er werden allemaal beschuldigingen gemaakt aan het adres van de Kamervoorzitter en van het presidium. Nu blijkt het lekken gewoon gebeurd te zijn vanuit haar eigen fractie, dus ik voel me in de maling genomen'', zegt Bosma.

Hij wil niet zeggen of hij nu excuses van GroenLinks wil. ''Eerst maar eens horen wat meneer Van Ojik te zeggen heeft.'' GroenLinks zit niet in het presidium, maar dat kan Van Ojik wel als gast uitnodigen.

GroenLinks laat via een woordvoerder weten dat de partij vorige week ''een streep onder de zaak heeft gezet'' en niet verder wil reageren. Joël Voordewind (ChristenUnie) en lid van het presidium heeft geen behoefte aan een spoedvergadering.