De top van het kabinet ziet vooruitgang bij het zoeken naar een oplossing in de impasse die is ontstaan tussen VVD en PvdA over de omgang met illegalen.

Dat zeiden zij na afloop van het crisisberaad maandag op het ministerie van Sociale Zaken.

"Het gaat de goede kant op", liet PvdA-leider Diederik Samsom weten. "We boeken stap voor stap vooruitgang", zei premier Mark Rutte. Maandagavond om 21.00 uur gaat het overleg verder op het ministerie van Sociale Zaken, het departement van vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA). "We hebben elkaar beloofd dat we er geen nachtwerk van maken'', zei Asscher maandagmiddag na het eerste coalitieoverleg

De kabinetstop zat maandag vanaf 10.30 uur bijeen. Bij het gesprek zaten naast Rutte en Samsom ook Asscher en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

Ook de verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) was aangeschoven. Eerder op de ochtend had de VVD in eigen kring overleg.

De coalitie is al bijna een week in intensief crisisberaad om een uitweg te vinden uit de impasse. Aangezien Asscher een bezoek aan Riga voor dinsdag heeft afgezegd wordt er vanuit gegaan dat het crisisberaad dinsdag verdergaat. 

Video: Overleg over illegalen om 21.00 uur verder

Kabinetscrisis

Zijlstra wilde het woord kabinetscrisis maandagochtend niet in de mond nemen. Hij benadrukte dat nog steeds naar een oplossing wordt gezocht. We proberen eruit te komen en dan moet je niet nadenken over dat soort scenario's, zei hij tegen de NOS.

Zijlstra: "We hebben het hier over een heel belangrijk punt voor de VVD, namelijk een streng asielbeleid voor mensen die weigeren terug te keren en die weigeren om uitspraken van Nederlandse rechters uit te voeren. Dat beleid gaan wij niet wijzigen als VVD."

Want, vindt Zijlstra: "Als Willem Holleeder net zo goed naar de rechter zou luisteren als deze mensen, zou hij nog geen dag in de gevangenis hebben gezeten".

Humaniteit

VVD en PvdA denken totaal verschillend over hoe met uitgeprocedeerde asielzoekers moet worden omgegaan.

De VVD vindt dat uitgeprocedeerden geen recht hebben op opvang, omdat dit een prikkel wegneemt om te vertrekken. Ook zou het een aanzuigende werking hebben op de asielinstroom.

Als het aan de PvdA ligt krijgen de illegalen met het oog op humaniteit wel altijd een vorm van basisopvang, in de vorm van bed, bad en brood.

Video: Optimisme bij coalitie

Diep in de nacht

Vorige week werd met name op dinsdag en woensdag tot diep in de nacht crisisberaad gevoerd. Donderdag werd een pauze ingelast, maar werd er wel door de coalitiepartijen in eigen kring overlegd.

Bij het topberaad op vrijdag was er wederom geen uitzicht op een akkoord. De partijen toonden zich de hele week optimistisch, maar een oplossing lijkt nog ver weg.

Naar verluidt hebben vele oplossingen al als optie op tafel gelegen, maar is er nog niet één die voor beide partijen acceptabel is.

Daarnaast speelt ook een politieke component mee. VVD en PvdA nemen sinds de verkiezingen meer ruimte voor eigen profilering, wat de compromisbereidheid niet ten goede komt.