Toenmalig minister van Justitie Dries van Agt heeft de Tweede Kamer in 1977 feitelijk onjuist geïnformeerd over de beëindiging van de gijzeling door Molukkers van treinpassagiers bij De Punt.

Van Agt zei destijds in de Kamer ten onrechte dat er geen schot was gelost op gijzelnemers die niet gewapend waren. De vraag is echter of hij dat bewust heeft gedaan. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur donderdag in de Tweede Kamer.

De Molukkers wilden met de kaping afdwingen dat Nederland zich zou inzetten voor een zelfstandige Molukse staat. De gijzeling werd na drie weken beëindigd door precisieschutters, mariniers en straaljagers.

Zes treinkapers en twee passagiers kwamen om. Drie van de zes omgekomen kapers hadden zich naar later bleek tijdens de bevrijdingsactie niet gewapend verzet.

Stuk beschikbaar

Er was destijds al wel een stuk beschikbaar waaruit bleek dat er bij één gedode kaper geen wapen was gevonden. Volgens Van der Steur is niet duidelijk of Van Agt dat toen kende, maar ''het lag er wel''. De oud-minister weet nu niet meer waarop hij zich destijds baseerde.

Hij heeft wel contact gehad met mensen die toen het bevel voerden.

Stellig

De Tweede Kamer toonde zich nu, 38 jaar na dato, nog steeds niet blij met de informatie van Van Agt. Het felst was Harry van Bommel van de SP. ''Het was onjuist, hij had het niet mogen zeggen. Hij was heel stellig en zette het debat erover op het verkeerde been, hetgeen tot veel onvrede heeft geleid.''

Van der Steur ziet niets in nog weer nader onderzoek naar het hele drama.

Archiefonderzoek

Recent is, na druk uit de samenleving en de Kamer, immers archiefonderzoek gedaan. ''We kunnen niet meer duidelijkheid verschaffen dan er nu is verschaft.''

Van der Steur is wel bereid in contact te treden met de Molukse gemeenschap, als die daar behoefte aan heeft. ''Dat is nogal wiedes.'' De contacten zijn nog steeds niet optimaal, erkende hij.

De Molukkers die na het zelfstandig worden van Nederlands-Indië ofwel Indonesië naar Nederland kwamen, hebben zich hier lang erg verwaarloosd en eigenlijk beduveld gevoeld. Daardoor liepen de emoties hoog op. Uiteindelijk leidde de frustratie er toe dat een aantal Molukkers besloot een trein te kapen. 

Video: Kabinet accepteerde dood Molukse treinkapers