Het coalitieoverleg over de opvang van illegalen gaat donderdag verder. 

PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA) zeiden dat donderdag rond kwart over drie in de ochtend bij het verlaten van het Torentje van premier Mark Rutte.

VVD en PvdA probeerden daar al sinds 17.00 uur een compromis te vinden voor de meningsverschillen over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal in Nederland verblijven. De PvdA wil hen 'bed, bad en brood' bieden, de VVD voelt daar niet voor.

Asscher en Samsom wilden na afloop van het overleg weinig kwijt. Samsom meldt dat partijen er nog niet uit zijn, maar antwoordde niet op de vraag of er nu een crisis in de coalitie is. Asscher zei dat hij vertrouwen heeft in een oplossing. Hij zei dat het overleg langer duurde dan hij had gewild.

Rutte noemt de situatie ingewikkeld. "Het is een ingewikkelde kwestie waar we over praten. Het hele dossier is ingewikkeld. We gaan morgen eventjes rustig verder praten'', aldus de premier. Hij zei dat hij "goede hoop'' heeft dat het overleg tussen VVD en PvdA tot een oplossing leidt.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) zei na het overleg dat de kwestie complex is. Hij heeft nog vertrouwen in een goede afloop. "Anders ga je morgen niet verder praten." Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra sprak over een complex probleem.

Video: Rutte spreekt van ingewikkelde situatie

Dreiging

Het overleg leek rond 2.15 uur afgelopen te zijn. Chauffeurs van ministers startten hun auto, in afwachting van hun ministers. Maar even later kwam voor de bij het departement van premier Rutte verzamelde pers de mededeling dat er toch nog verder wordt gepraat.

Rond het topoverleg hangt inmiddels steeds meer de dreiging van een crisis. Bronnen in de coalitie meldden eerder dat er veel opties op tafel liggen, maar het blijkt toch erg moeilijk om het over een daarvan eens te worden.

Video: Coalitieoverleg illegalen donderdag verder

Tegenover elkaar

De VVD-ministers Henk Kamp en Edith Schippers en VVD-voorzitter Henry Keizer zijn ook in het departement van Rutte, maar het is onduidelijk of zij aanwezig zijn bij de gesprekken in het Torentje. De PvdA zit aan tafel met partijleider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher.

VVD en PvdA staan lijnrecht tegenover elkaar over de vraag hoe uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland moeten worden opgevangen.

Uitgeprocedeerde asielzoekers

De kwestie draait om het lot van uitgeprocedeerde asielzoekers zonder papieren, die illegaal in Nederland verblijven. De PvdA vindt dat gemeenten hen voedsel, kleding en onderdak (bed, bad en brood) moeten bieden.

De VVD voelt daar niet voor, het zou een aanzuigende werking hebben op asielzoekers. Vooral voor Samsom is de opvang van illegalen een belangrijke kwestie. Eerder moest hij zijn eigen achterban trotseren bij de strafbaarstelling van illegaliteit.

Die uitspraak werd woensdag op tal van verschillende manieren geïnterpreteerd. Nederland schond Europese regels bij de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, maar tegelijk is er geen duidelijke uitspraak die stelt dat Nederland bed, bad en brood moet bieden.

Niemand weet precies hoeveel illegalen er nu in Nederland zijn, die gebruik zouden kunnen maken van een bed-, bad- en broodregeling. Schattingen lopen uiteen van tienduizenden tot 100.000 mensen.