De top van de regeringscoalitie is woensdagavond omstreeks 21:30 uur, na intern overleg bij zowel VVD als PvdA, weer bijeen gekomen om te overleggen over de opvang van illegalen. Ontkend wordt dat er sprake is van een crisissfeer.

Vicepremier Lodewijk Asscher toonde zich bij het binnengaan van het Torentje, de werkkamer van premier Mark Rutte, positief over een oplossing in de tegengestelde visie tussen de coalitiepartners over de opvang van illegalen, de zogenoemde 'bed, bad en broodvoorziening'.

"We komen eruit, maar ik weet niet of dat vandaag nog gaat lukken", aldus Asscher tegen de aanwezige pers. Ook PvdA-leider Diederik Samsom ontkent dat sprake is van een crisissfeer. Andere bronnen rond de coalittie bevestigen dat.

VVD en PvdA staan lijnrecht tegenover elkaar over de vraag hoe uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland moeten worden opgevangen.

Aanleiding is een uitspraak van het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa in Straatsburg, eerder op de dag.

De kwestie draait om het lot van uitgeprocedeerde asielzoekers zonder papieren, die illegaal in Nederland verblijven. De PvdA vindt dat gemeenten hen voedsel, kleding en onderdak (bed, bad en brood) moeten bieden.

De VVD voelt daar niet voor, het zou een aanzuigende werking hebben op asielzoekers. Vooral voor Samsom is de opvang van illegalen een belangrijke kwestie. Eerder moest hij zijn eigen achterban trotseren bij de strafbaarstelling van illegaliteit.

Die uitspraak werd woensdag op tal van verschillende manieren geïnterpreteerd. Nederland schond Europese regels bij de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, maar tegelijk is er geen duidelijke uitspraak die stelt dat Nederland bed, bad en brood moet bieden.

Niemand weet precies hoeveel illegalen er nu in Nederland zijn, die gebruik zouden kunnen maken van een bed-, bad- en broodregeling. Schattingen lopen uiteen van tienduizenden tot 100.000 mensen.

Intern overleg

Samsom en Asscher trokken zich woensdagavond omstreeks 20.00 uur terug voor overleg in eigen PvdA-kring, na de hele avond te hebben overlegd met de VVD-delegatie.

Bij de VVD sloten de ministers Henk Kamp en Edith Schippers zich aan bij premier Rutte, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en de verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). 

Even voor 20.00 uur kwamen ook VVD-voorzitter Henry Keizer en VVD-vicefractievoorzitter Tamara van Ark naar het departement van premier Rutte.

De vorige keer dat zij zich in een vergelijkbare situatie meldden was tijdens de zorgcrisis, vorig jaar half december. VVD en PvdA wisten toen maar ternauwernood een echte kabinetscrisis te voorkomen.

Het overleg op het Torentje van premier Mark Rutte begon woensdag om 17.00 uur. Vanochtend en afgelopen nacht was er ook al uren overlegd door Rutte, Samsom, Asscher, Zijlstra en Dijkhoff.

Video: Torentjesoverleg over illegalen hervat