Het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, betreurt het dat de affaire rond het lekken van de kandidatenlijst voor de functie van Nationale ombudsman de reputatie van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman heeft geschaad.

 

Dat schrijft het presidium woensdagavond in een brief (.pdf) aan Voortman. Voortman is blij met een ''goede eerste stap''. 

Het presidium vergaderde woensdag urenlang over de kwestie. Na het overleg werd in ieder geval duidelijk dat alle leden van het presidium op een lijn zitten met Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

GroenLinks-kamerlid Voortman werd vorig jaar een maand geschorst nadat zij vertrouwelijke informatie rond de benoeming van een nieuwe ombudsman intern zou hebben gedeeld. 

Ook deed Van Miltenburg aangifte (.pdf) tegen het GroenLinks-Kamerlid vanwege de kwestie. 

Uiteindelijk werd Voortman door het Openbaar Ministerie volledig vrijgepleit, maar Voortman eiste deze week toch opheldering over de gang van zaken en wil weten wie de namen wel gelekt heeft.

Aangifte

Voortman nam het Van Miltenburg kwalijk dat zij aangifte deed bij de Rijksrecherche terwijl volgens haar de voorzitter al wist dat ze onschuldig was. 

Ook werd haar naam gelekt aan De Telegraaf, terwijl deze alleen bij de voorzitter bekend zou zijn. Van Miltenburg nam dinsdag afstand van de suggestie dat zij de naam van Voortman had gelekt aan de krant. 

Het presidium stelt dat zij Van Miltenburg gemachtigd hadden om aangifte te doen van het lekken van de kandidaten voor de functie van Nationale Ombudsman.

Volgens het bestuur ging het om een algemene aangifte tegen het lek. "Het betrof geen schending van het ambtsgeheim en geen aangifte tegen u als persoon", schrijft het presidium in de verklaring. Dat Voortman uiteindelijk onderwerp van onderzoek werd, was een keuze van de Rijksrecherche, aldus het presidium.

Opheldering

Van Miltenburg en Voortman moeten in een onderling vervolggesprek met elkaar van gedachte wisselen en problemen die er tussen beide zijn uitspreken, staat in de verklaring. Daarmee lijkt de zaak voor het presidium afgedaan.

Voortman gaat dat gesprek met Van Miltenburg graag aan, zei ze tegen de verzamelde pers. Zij heeft nog steeds geen antwoord op wie er dan wel gelekt heeft naar de Telegraaf.

Video: Voortman gaat in gesprek met Kamervoorzitter