Er komt geen nationale commissie die de woekerpolisaffaire voor eens en altijd moet afronden, zoals de Consumentenbond heeft voorgesteld.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat woensdag gezegd in een Kamerdebat.

''Tot mijn spijt, want ik zou graag een nationale commissie instellen om de rommel op te ruimen. Maar het is te complex en het gaat gewoon niet lukken'', zegt Dijsselbloem.

Hij stelt dat een commissie alleen kan werken als alle verzekeraars en gedupeerden zich van tevoren committeren aan de uitkomst. ''Zover reikt mijn macht niet'', meent Dijsselbloem.

Zo'n commissie kan nooit iedereen tevreden stellen en zal mensen er niet van weerhouden door te procederen. ''De weg naar de rechter blijft altijd open staan.''

De Tweede Kamer toonde zich - net als tijdens het vorige debat over de woekerpolissen een half jaar geleden - bijzonder chagrijnig over het tempo waarin de affaire door verzekeraars en adviseurs wordt aangepakt.

Een 'wanstaltige vertoning', zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. De voorzitter van de Kamercommissie turfde in het debat 27 keer het woord teleurstellend of onbevredigend. Dijsselbloem waarschuwde de Kamer dat de frustratie nog wel even zal blijven.

Hij betoogde dat er steeds meer manieren komen om de verzekeraars onder druk te zetten. Zo moeten verzekeraars cijfers gaan publiceren over wat ze doen aan het oplossen van de nog openstaande woekerpolissen. Ook kijkt beurswaakhond AFM of de adviezen van verzekeraars aan gedupeerden om de polis op te lossen op orde zijn. Verzekeraars moeten die adviezen kosteloos aanbieden.

Drie dingen die u moet weten over woekerpolissen | Consumentenbond pleit voor commissie woekerpolis