Het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, heeft woensdag ruim twee uur met Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg vergaderd over de lekzaak rond GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. 

In de middag wordt er verder gesproken, waarna er een verklaring zal volgen.

ChristenUnie-Kamerlid en presidiumlid Joel Voordewind zei na afloop van het ochtendberaad dat er niet over het vertrouwen in Van Miltenburg is gesproken.

"We hebben goed met elkaar gesproken. De antwoorden op de vragen van mevrouw Voortman worden verder voorbereid", aldus Voordewind.

Bij aanvang van het middagberaad zei hij dat de onderliggende stukken openbaar moeten worden. "De focus is op het afdoende antwoorden op de vragen van Linda Voortman. De onderliggende stukken zijn die Linda Voortman daarbij zou willen inzien. We gaan kijken of we die openbaar kunnen maken", stelt Voordewind.

Video: Voordewind: "We hebben goed met elkaar gesproken''

Vragen

Voorafgaand stelden de presidiumleden veel vragen te hebben over de zaak. SP-Kamerlid Ronald van Raak zei dat er een einde moet komen aan het lekken uit het presidium.

Presidium-lid Martin Bosma (PVV) zei woensdag dat "het lekken heel vervelend is". "Het komt de sfeer in het presidium niet ten goede", voegde hij toe. 

Na afloop van het ochtendberaad stelde presidiumlid namens de VVD Ton Elias dat hij in ieder geval niet het lek is geweest.

Brief

De Kamervoorzitter is in opspraak gekomen na een maandag gepubliceerde brief van Voortman, die vorig jaar een maand werd geschorst nadat zij vertrouwelijke informatie rond de benoeming van een nieuwe ombudsman intern had gedeeld.

Voortman neemt het Van Miltenburg kwalijk dat zij aangifte deed bij de Rijksrecherche terwijl volgens haar de voorzitter al wist dat ze onschuldig was.

Ook werd haar naam gelekt aan De Telegraaf, terwijl deze alleen bij de voorzitter bekend zou zijn. Van Miltenburg nam dinsdag afstand van de suggestie dat zij de naam van Voortman had gelekt aan de krant. Uiteindelijk werd Voortman door het Openbaar Ministerie volledig vrijgepleit.

Achtergrond: De rol rond Linda Voortman (GroenLinks), hoe zat het ook alweer?