Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is kritisch over de hoge bonus die Schiphol-topman Jos Nijhuis vorig jaar heeft gekregen.

''Ik vind de verhouding tussen vast en variabel niet goed'', zegt Dijsselbloem dinsdag bij RTL Z  over het salaris van Nijhuis. De Staat is met 70 procent de grootste aandeelhouder in Schiphol.

Nijhuis kreeg vorig jaar een bonus van 370.000 euro, bovenop een basissalaris van 389.000 euro. Dijsselbloem wijst erop dat het arbeidscontract van Nijhuis al acht jaar geleden is opgesteld.

Nieuwe bestuurders bij staatsdeelnemingen krijgen hoogstens een contract met daarin een maximale bonus van 20 procent (van het vaste salaris).

Nieuw contract

Twee andere bestuurders bij Schiphol werken al onder het nieuwe contract, aldus Dijsselbloem. Het salaris van Nijhuis is goedgekeurd door de raad van commissarissen van Schiphol.

FNV vindt dat de raad van commissarissen van Schiphol de bonus van Nijhuis moet intrekken. Volgens de vakbond is het niet te verkopen dat de topman bovenop zijn riante salaris ook nog eens een royale bonus krijgt, terwijl "duizenden mensen die op de luchthaven" werken er niets bij krijgen.

In een reactie wijst Schiphol Group er net als Dijsselbloem op dat het nieuwe beloningsbeleid inmiddels bij twee van de vier directieleden wordt toegepast. "De andere contracten, waaronder dat van ceo Jos Nijhuis, zijn ouder en daarvoor gelden dus nog de oude regels", aldus het bedrijf.