Links partijen moeten gaan samenwerken. Prominenten van PvdA en GroenLinks pleiten voor een 'groen stembusakkoord' bij de komende verkiezingen.

Die oproep doen PvdA-voorzitter Hans Spekman en GroenLinks-coryfee Femke Halsema vrijdag in NRC Handelsblad.

"Laten we alle kinnesinne opzij zetten en de krachten bundelen tegen het grootkapitaal", stelt Spekman. Femke Helsema noemt het "onverteerbaar" dat links doorlopend met elkaar in concurrentie is. "Als de PvdA wint, komen die zetels altijd van andere linkse partijen", stelt ze in de krant. "Dat is ineffectief, weinig geloofwaardig en machtsstrategisch heel dom."

Er worden momenteel verschillende plannen ontwikkeld voor progressieve samenwerking. Zo brengen de wetenschappelijke tijdschriften van PvdA en GroenLinks deze maand een gezamenlijk themanummer uit. Ook zouden de Amsterdamse ex-wethouders Pieter Hilhorst (PvdA) en Maarten van Poelgeest (GroenLinks) volgens NRC gesprekken over landelijke samenwerking voeren.

De SP doet voorlopig niet mee aan de discussie. Kamerlid Ronald van Raak stelt dat praten alleen zin heeft als de politieke leiders bij elkaar gaan zitten. De toenadering is mede het gevolg van het verlies van de linkse partijen bij Provinciale Statenverkiezingen in maart.