Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) blijft erbij dat hij niet meer had kunnen doen om de extra beloning van een ton voor de top van ABN Amro tegen te houden.

"Ik heb gewogen hoe ver ik dit conflict kon doorvoeren. Ik heb daar een afweging in gemaakt en die zou ik vandaag net zo maken", aldus Dijsselbloem vrijdag na afloop van de ministerraad.

Diverse Kamerleden stelden donderdag tijdens het debat dat Dijsselbloem als enige aandeelhouder vorig jaar al tegen de top had moeten zeggen dat de salarisverhoging 'onacceptabel' was. Dijsselbloem wilde zo ver niet gaan.

"Omdat ik vind dat het besluit, wat op zichzelf met ieders medeweten en instemming is genomen, betekent dat je die mensen niet zomaar kan ontslaan", aldus de minister.

"Als het een nieuw besluit was geweest, had ik ongetwijfeld gezegd: dat gaat niet gebeuren. En als u het toch doet dan houdt het op." Uiteindelijk zagen de bestuursleden zelf alsnog af van de salarisverhoging.

Volgens Dijsselbloem was zijn duidelijke stellingname tegen ABN Amro niet het gevolg van een koerswijziging bij de PvdA om de partij sterker te profileren.

Geen rol

"Voor mij speelt dat geen enkele rol. Ik neem dit soort besluiten niet als PvdA'er op zoek naar profiel, maar omdat ik er een opvatting over heb en die heb ik kenbaar gemaakt."

Volgens Dijsselbloem staan nog niet alle seinen op groen om ABN Amro nu alsnog te verkopen. Hij wil na het debat van donderdag eerst "de stand opnemen".

"Ik heb geen splijtende haast, we zoeken het goede moment", aldus de minister.

Ontsteltenis over salarisverhoging ABN Amro en ING | Dijsselbloem erkent dat hij Kamer expliciet over ABN had moeten informeren

Achtergrond: Zijn bankdirecteuren zakkenvullers of hoog gekwalificeerde managers?